Reglementări şi mai dure pentru sistemul bancar european

Preşedintele principalei instituţii de reglementare a sistemului bancar european a ridicat ştacheta pentru  cerinţele de rezerve de capital ale instituţiilor de creditare, insistând că rata de 9% de capital de rangul I pe care acestea trebuiau să o strângă până în luna iunie pentru a asigura un „tampon financiar temporar” contra crizei va deveni o cerinţă permanentă, anunță Adevarul în ediția online.

Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), a declarat că „nivelul de conservare a capitalului” reprezintă prioritatea sa, în condiţiile în care criza datoriilor persistă iar etapa de şase ani a standardelor de capital Basel III va începe anul viitor, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.

„Principalul lucru îl reprezintă conservarea capitalului”, a declarat Enria pentru publicaţia financiară „Financial Times”. „Nu dorim ca acest capital să fie eliberat. Dorim ca băncile să-şi menţină acest nivel de capital şi, gradual, să înceapă implementarea planului Basel III. Vom cere băncilor să dezvolte planuri de capitalizare pentru a atinge acest scop”.

Nivelurile de capital Basel III se bazează pe nişte definiţii mult mai stricte decât reglementările prezente, limitând instrumentele care pot fi considerate „capital de rangul I”.

Însă restricţiile Basel III sunt mai puţin dure decât cele ale EBA. Conform reglementărilor Basel III, băncile trebuie să atingă un nivel de capital de rangul I de 7% până în 2019, băncile globale importante fiind obligate să deţină un procent extra de 2,5%.

Declaraţiile lui Enria vor reaprinde, posibil, tensiunile între băncile europene şi decidenţii politici naţionali, care au rezistat încercărilor EBA de a creşte rezervele obligatorii de capital în vremuri de criză economică.

Enria a făcut aceste declaraţii în urma anunţului EBA de săptămâna trecută conform căruia 27 de bănci europene şi-au sporit rezervele de capital cu o sumă totală de 94 miliarde de euro pentru a satisface cerinţele „temporare” pentru băncile europene de a deţine capital de rangul I la un nivel echivalent cu cel puţin 9% din valoarea activelor riscante.

Mai multe informații aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  features.rr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *