Connect with us

Monica Macovei

Regulamentul Schengen se modifică. Monica Macovei, raportor al PE: Verificarea în bazele de date se va face la granița externă a UE. Siguranța și viața românilor sunt protejate în mod egal cu cele ale celorlalți cetățeni europeni

Published

on

Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a votat marți, cu o largă majoritate, adică 48 de voturi, propunerea de modificare a Regulamentului Schengen, la care europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Parlamentului European.

În plus, tot cu o largă majoritate, Comisia LIBE i-a dat mandat Monicăi Macovei să înceapă trialogul, adică procedura de negociere cu Consiliul (format din statele membre) și Comisia Europeană pentru varianta finală a Regulamentului Schengen, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.  

monica macoveiNegocierile din cadrul trialogului vor începe în această săptămână.

Vreau să negociem și să ajungem la varianta finală cât mai repede, pentru a proteja viața și siguranța cetățenilor”, a declarat Monica Macovei.

Odată adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, noul Regulament Schengen intră în vigoare imediat, fără să fie nevoie de transpunere în legislația internă.

Modificările votate introduc verificarea în bazele de date a persoanelor care intră și ies în/din spaţiul Uniunii Europene, aplicându-se atât cetățenilor UE, cât și non-UE. 

În acest raport, am mutat verificarea în bazele de date la granița externă a Uniunii Europene, pentru că în propunerea Comisiei Europene verificarea se făcea numai la intrarea în spațiul Schengen. În acest fel, siguranța și viața românilor sunt protejate în mod egal cu cele ale persoanelor care locuiesc în state membre Schegen. Bazele de date care sunt folosite pentru aceste verificări sunt, în principal, baze de informații Schengen, Interpol, Europol, precum și bazele de date naționale”, a declarat Monica Macovei, potrivit sursei citate.

În cazul în care, la oricare din granițele externe ale UE – terestră, maritimă sau aeriană –, se îngreunează traficul, statul membru respectiv are dreptul să ceară derogarea de la controlul fiecărei persoane în bazele de date și să verifie numai persoanele despre care are informații că pot reprezenta un pericol.  

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR): ”Laura Codruța Kovesi este ținta unui atac ticălos”

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a declarat că Laura Codruța Kovesi este ținta unui ”atac ticalos” pus la cale de coaliția PSD-ALDE, chiar înainte să fie audiată la Bruxelles pentru postul de procuror-șef european.

Eurodeputatul a precizat ca revin vremurile în care ”dosarele se decideau la sediul PSD din Kiseleff”, semnalează Macovei într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”În această seară, dna Kovesi ne-a anunțat că a fost citată la Secția specială de anchetare a magistraților, înființată de Toader și PSD&ALDE, exact în perioada în care trebuie să fie la Bruxelles pentru a depune actele finale pentru candidatură și a se pregăti pentru audierea din comisia LIBE. La Secția specială lucrează Adina Florea, care a declarat că nu a fost niciodată un procuror independent și care este propusă cu insistență de Toader să fie procuror șef al DNA”, a precizat Macovei.

”În Parlamentul European suntem asaltați de scrisori trimise de Toader și de reprezentanți ai PSD&ALDE care încearcă orice ca să blocheze o eventuală alegere a dnei Kovesi ca Procuror European. Pline de ură și minciuni, aceste scrisori fac un mare deserviciu nu doar dnei Kovesi, ci României”, a mai spus eurodeputatul român.

Reacția acesteia survine în contextul în care Laura Codruța Kovesi anunțat, miercuri seara, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților, cu doar o săptămână înainte de audierea sa în Comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Europarlamentarul Monica Macovei sărbătorește alături de românii de la EUROPOL Ziua Națională

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a fost invitată de românii care lucrează la EUROPOL să sărbătorească împreună Centenarul Unirii.

Evenimentul care marchează ziua de 1 Decembrie este organizat joi la sediul EUROPOL din Haga, Olanda, și vor participa inclusiv directoarea EUROPOL și angajați din alte țări. 

Românii de la EUROPOL au pregătit mâncare tradițională și muzică românească. Este o celebrare europeană a Zilei Naționale a României, la una din cele mai importante Agenții Europene, la 100 de ani de la Marea Unire. Sunt fericită că voi fi alături de cei 80 români care lucrează la EUROPOL: analiști de date, IT-ști și anchetatori români. Românii au ajuns la EUROPOL prin concurs, cei mai mulți venind din diverse structuri de aplicare a legii din România”, a spus Monica Macovei. 

EUROPOL este Agenția Europeană competentă să obțină informații, să prevină, să identifice și să facă anchete preliminare, în întreaga Uniune Europeană, a actelor de terorism, crimă organizată, trafic de droguri, arme, persoane etc, migrație ilegală, infracțiuni cibernetice, spălare de bani și alte infracțiuni grave.

EUROPOL transmite alerte Uniunii și țărilor UE privind pericolele împotriva siguranței cetățenilor europeni și a comiterii de infracțiuni grave.

 

 

.

Continue Reading

ECR

Europarlamentarul Monica Macovei: Raportul MCV a evaluat corect situația din România

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei este de părere că executivul european a evaluat corect situația din România în raportul MCV deoarece în țara noastră au fost făcuți pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Redăm mesajul integral al eurodeputatului român:

“Comisia Europeană a evaluat corect situația: politicienii PSD&ALDE au distrus justiția prin modificările aduse Codurilor penale și legilor justiției și ele trebuie blocate și anulate. Comisia Europeană are dreptate: ne-am întors din cauza PSD&ALDE în urmă cu peste 10 ani, în perioada de dinaintea aderării la UE. Sunt pași înapoi în asigurarea independenței și reformei justiției. Sunt pași înapoi în combaterea corupției la nivel înalt.  

Dragnea și Tăriceanu trebuie să-și asume responsabilitatea pentru criticile dure din raportul MCV de astăzi. Și nu există decât un singur fel: DEMISIA! Așa cum au cerut și cer peste 500.000 de romani ieșiți în stradă. Și, prin tot ceea ce fac, PSD&ALDE ne îndepărtează de Europa în fiecare zi. Asta se numește trădare de țară, tot în fiecare zi!  

Guvernul PSD&ALDE are acum obligații suplimentare pentru că nu a îndeplinit obligațiile din raportul MCV anterior, în dispreț total față de cerințele Comisiei Europene și față de statele Uniunii. Asta în timp ce Bulgaria primește un raport favorabil și este decuplată de România, pentru că Dragnea și Tăriceanu ne-au dus înapoi pe vremea guvernului Năstase. 

Comisia Europeană cere guvernului PSD&ALDE (1) anularea modificărilor la legile justiției și Codurile penale, (2) un nou proces de numire a unui procuror-șef al DNA, astfel încât acesta să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale, (3) numirea imediată, de către CSM, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare din CSM, (4) respectarea avizelor negative ale CSM de către ministrul Justiției Toader privind numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere.

În acest moment, pentru a mai spăla rușinea pe care PSD&ALDE au aruncat-o asupra României, este important ca Parlamentul să pună imediat în aplicare recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Comisia Europeană nu critică România, țara noastră, ci avertizează că partidele politice aflate la putere acționează împotriva intereselor României și împotriva oamenilor, că PSD&ALDE distrug sistematic statul de drept pentru a se proteja împotriva legii și a justiției. 

Numai mincinoșii aflați astăzi la putere pot răspunde avertismentelor Comisiei Europene susținând că acestea sunt împotriva României. Adevărul este exact invers și raportul MCV a arătat astăzi mai mult ca niciodată că MCV este pentru binele României, în timp ce Dragnea și Tăriceanu, PSD&ALDE sunt răul României.

Marți, 13 noiembrie, Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport MCV pentru România din ultimii ani,  în care țara noastră are opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

De asemenea, Comisia Europeană solicită înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

În aceeași zi, Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România. Europarlamentarii au  adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 de voturi contra și 40 de abțineri, dintr-un total de 664, documentul referitor la România.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO16 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE16 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA19 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending