Regulile după care se va defășura referendumul din 29 iulie, încă ”în ceață”

Până la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au rămas doar 13 zile, însă Guvernul României n-a reuşit să stabilească regulile după care se va desfăşura scrutinul de pe 29 iulie, arată cotidianul Adevarul în ediția electronică.

Modul în care urmează să se desfăşoare referendumul care vizează înlăturarea lui Traian Băsescu din fotoliul de şef al statului este încă învăluit în ceaţă. Preşedintele suspendat de „Coaliţia 256″ le-a scris vineri preşedintelui interimar, premierului şi şefilor celor două Camere, cerându-le să limpezească regulile după care se va desfăşura referendumul programat pe 29 iulie.

„Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul şi locul de amplasare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secţiile de votare şi durata efectivă a votării”, a punctat Băsescu.

Problema numărului de votanţi este departe de a fi tranşată. Conform datelor furnizate de ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, există, în acest moment, 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot, însă nu se ştie cu exactitate  „câţi dintre ei se află în România şi câţi sunt în străinătate”. Ioan Rus a precizat că lista care cuprinde cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cei care împlinesc 18 ani până la data referendumului, va fi definitivată pe 24 iulie, cu doar cinci zile înaintea scrutinului.

Cvorumul pentru validarea referendumului a generat o nouă dispută între USL şi susţinătorii lui Băsescu. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, săptămâna trecută,  că legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Astfel, conform hotărârii magistraţilor constituţionali, 9.154.307 dintre alegători trebuie să vină la vot pentru ca referendumul să fie valid. Această decizie a dus la organizarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Senatorii şi deputaţii şi-au întrerupt astăzi vacanţa pentru a pune în acord legislaţia privind referendumul cu decizia CCR. Acest fapt vine ca urmare a promisiunilor făcute miercuri, 11 iulie, la Bruxelles, de Ponta, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, germanul Martin Schulz (liderul Grupului Socialist, formaţiune din care face parte şi PSD).

Voi transmite opinia mea şi preşedintelui interimar, Crin Antonescu, că referendumul va trebui să respecte decizia Curţii Constituţionale. Pentru că preşedintele Schulz m-a întrebat dacă nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide după 29 iulie, l-am asigurat că orice referendum organizat în România, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de CCR. Iar Curtea, pe 30 iulie, după referendum, va confirma rezultatele dacă 50% din populaţie se prezintă la urne“, spunea Ponta la Bruxelles.

După două zile, el şi-a schimbat discursul, la Antena 3. „Nu am angajat la Bruxelles promisiunea că va fi prag la referendum. Am explicat sistemul, am explicat punctul meu de vedere şi, de altfel, am solicitat întrunirea celor doua Camere”, preciza, vineri, Ponta.

În acelaşi context, premierul a reiterat că referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ar trebui validat cu majoritatea voturilor celor prezenţi la urne.

„Dacă n-or să vină nouă milioane de români, intrăm aici într-o bătălie juridică în care CCR, în 2007, a spus foarte clar că referendumul de demitere este valid cu majoritatea celor prezenţi; de altfel, în 2007, nu au fost 50% la referendum, dar referendumul a fost valid, atunci câştigat de Traian Băsescu“, a precizat Ponta. În prezent, este în vigoare o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta care a eliminat cvorumul la referendum.

Două zile de vot

Presaţi de Bruxelles să respecte decizia Curţii Constituţionale, parlamentarii USL caută soluţii pentru ca referendumul să fie valabil. Georgică Severin, senator PSD, a propus ca referendumul să fie organizat pe durata a două zile: „Mi se pare o soluţie pentru asigurarea cvorumului, în condiţiile în care CCR a stabilit că trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din numărul total de alegători”. Iniţiativa USL a primit şi girul preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu. „Cred că două zile ar fi realist, pentru că experienţa a arătat şi, mai ales, suntem într-o perioadă de vară şi lumea merge mai greu, se mobilizează mai greu”, a spus Iliescu.

Legea referendumului nu face referire la numărul de zile în care se poate desfăşura consultarea populară. În cazul tuturor tipurilor de referendum există însă o menţiune care precizează că „scrutinul se va deschide la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00″.

Referendum cu repetiţie

USL şi-a luat măsuri de siguranţă în cazul în care referendumul este invalidat. Astfel, într-o hotărâre a Parlamentului  din 6 iulie, publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial, se arată că, în cazul invalidării referendumului, Parlamentul va decide ce se va întâmpla în continuare. „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”, menţionează art. 3.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *