Relațiile cu China, afectate de deputați români. Remus Cernea a rămas fără pașaport de serviciu

Remus_CerneaPatru deputaţi români au efectuat o vizită în Taiwan, ţară nerecunoscută de România, la invitaţia şi pe cheltuiala Ministerului de Externe din insulă.

Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că “se delimitează” de deplasarea acestora în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial şi că nu a suportat cheltuielile. Şi MAE român dezavuează vizita în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă, potrivit RTV.net.

Patru deputaţi – Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu – au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan.

Ovidiu Iane a declarat, la Antena 3, că deplasarea a fost una privată, nu în calitate de reprezentant al statului român şi a fost plătită de Ministerul taiwanez de Externe.

MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Camerei Deputaţilor a remis, joi, o serie de precizări în legătură cu deplasarea deputaţilor în Taiwan.

“Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români”, menţionează sursa citată.

Camera Deputaţilor precizează că nu are “niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan” şi subliniază că “opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe”.

“Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”, se arată în comunicat.

Sursa: RTV.net
Foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.