Reportaj Reuters în Aninoasa “A fost o greşeală când România a fost admisă în UE?”

romania UEPe un stâlp de telegraf, un poster vechi promovează una din puţinele oportunităţi de “carieră” din acest oraş din România: se caută fete pentru videochat, se relatează într-un reportaj realizat de Reuters, potrivit EVZ.

Dacă integrarea în Uniunea Europeană ar fi trebuit să scoată România din sărăcie, atunci în Aninoasa efectele nu s-au produs încă. Este vorba de un oraş de 48.000 de locuitori, de pe valea Jiului, România.

La şase ani după ce România a intrat în UE, Aninoasa nu este doar un oraş sărac, dar a devenit şi prima localitate din România care şi-a cerut insolvenţa.

Experienţa acestui oraş ridică următoarea întrebare: a făcut Uniunea Europeană o greşeală atunci când, acum şase ani, a admis ca România, o ţară unde standardele de viaţă şi de guvernanţă sunt foarte joase, să adere la Uniune?, se întreabă jurnaliştii Reuters.

În cazul României, s-a crezut că presiunile de la Bruxelles, corelate cu dezvoltarea obţinută de pe urma fondurilor UE, vor ajuta ţara să evolueze. Şi în multe aspecte s-a confirmat: PIB-ul ţării aporape că s-a dublat din 2006 până acum,

Dar din alte puncte de vedere, lecţiile învăţate din această experienţă ar trebui să facă Uniunea Europeană mai sceptică atunci când îşi va pune problema de a primi noi membri, mai scrie Reuters.

Sursa: EVZ.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *