Reprezentarea intereselor României în UE, discutată la reuniunea Comitetului de Coordonare a Afacerilor Europene

george ciambaÎn data de 5 iulie 2013, a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, reuniunea Comitetului de Coordonare a Afacerilor Europene, la nivel de secretar de stat. Întâlnirea a fost condusă de George Ciamba, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a avut loc urmare adoptării Hotărârii de Guvern nr. 379/2013 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene în vederea participării României la procesul decizional la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul discuţiilor, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezentat elementele care fundamentează funcţionarea acestui sistem, menționând rolul Ministerului Afacerilor Externe în calitate de coordonator naţional în domeniul afacerilor europene, precum şi aspectele care vor consolida cooperarea inter-instituţională. Prin acest mecanism, se urmărește asigurarea unei participări optime a României în cadrul procesului decizional al Uniunii Europene, precum şi valorificarea cu mai mare eficacitate a beneficiilor care decurg din statutul României de membru al Uniunii.

Desemnarea Ministerului Afacerilor Externe ca instituție unică de coordonare a afacerilor europene, precum şi stabilirea unui mecanism de coordonare a afacerilor europene au în vedere şi perspectiva pregătirii preluării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019. În acest context, este esenţială definirea, încă din această etapă, a unui cadru procedural coerent şi eficient de colaborare inter-instituţională.

Toate instituţiile reprezentate la reuniune şi-au manifestat interesul şi disponibilitatea pentru o colaborare extinsă în sensul asigurării unei reprezentări coerente şi eficiente a României şi a intereselor sale în cadrul Uniunii Europene.

Sursa> MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.