Republica Moldova pe Calea Europeana

Drumul integrarii europene este dificil de parcurs. O dovedeste povestea celor 12 state membre care s-au alaturat in ultimii ani proiectului Europei celor 15. Care sunt limitele proiectului? Se va opri constructia europeana la portile Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina?

Duminica alegerile din Ucraina vor arata drumul acestei tari importante, aflate la frontierele UE. Ce se intampla in Moldova, acolo unde delegatia condusa de Presedintele Traian Basescu a fost primita cu speranta. O speranta legata de viitorul european.

Integrarea in UE presupune costuri si sacrificii pe care trebuie sa si le asume clasa politica deopotriva cu populatia, le-a spus Traian Basescu studetilor din Cahul despre integrarea europeana. Presedintele a recunoscut ca Romania nu are succes in demersul includerii Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest si ca va fi luata in considerare cand Moldova va evolua suficient. Romania este dispusa sa ajute la pregatirea pentru UE, fara a dori sa devina sufocanta, a spus presedintele, citat de site-ul Euractiv. Cititi aici discursul Presedintelui.

Cat de departe este Moldova de UE si proiectul pentru Balcanii de Vest? Ce va face Moldova intr-o perioada economica vrea, cu dependenta de resurse naturale si financiare, o perioada in care, iata, interesele stratagice determina SUA sa aloce un sprijin financiar important, insa cu mult mai redus decat uriasa promisiune a uriasei Chine: un miliard de dolari pentru micuta Moldova.

Aflati raspunsuri la aceste intrebari luni, 8 februarie, de la ora 13. Pe B1 TV, la Calea Europeana. Invitatii mei vor fi reputatulprofesor Dan Dungaciu si un invitat surpriza,  Razvan Buzatu.

foto: Realitatea.net

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Republica Moldova pe Calea Europeana

  1. Liviu Stoiconescu 09/02/2010 at 21:47

    Dragi prieteni, Romänia nu a fäcut absolut nimic pentru a se apropia fräteste de Tara surorä Republica Moldova. Nu am auzit incä nici o datä din partea reprezentantiilor politici romäni cä vor sä alipeascä Republica Moldova, cum este normal Romäniei. De unde a fost furatä, aceastä Regiune acolo sä revinä. La ultima vizitä a presedintelui Traian Bäsescu la Chisinäu am auzit glasul moldovenilor strigänd: Unire! Unire! Unire! Presedintele Traian Bäsescu ori reprezentantii Guvernului Romän nu au auzit, strigätele in disperare si vointä de UNIRE cu Tara mamä a Republicii Moldova? ? ? Rusine Guvernului Romäniei de azi ! ! ! Liviu Stoiconescu

    Reply
  2. Liviu 31/03/2010 at 19:45

    Frati Romani, noi Romanii din Moldova ne putem integra in UE doar fiind parte componenta a Romaniei.Unire fratilor romani de pretutindeni

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *