Responsabilitatea juridica a agentiilor de rating

Atunci cand agențiile de rating incalca reglementarile UE in mod intentionat sau cu o mare neglijenta!

Dupa indelungi negocieri in Comisia Europeana si in Parlamentul European, statele membre UE si-au dat acordul asupra consolidarii unui control juridic cu privire la activitatea agentiilor de rating. Nu putem spune ca este masura care va asigura eliminarea probabilitatii ca situatia de la inceputul acestui an sa nu se mai repete, dar este un inceput.

In luna februarie a.c. Banca Centrala Europeana a publicat un raport in care arata ca retrogradarile tarilor din zona euro au afectat piata datoriilor suverane din Europa. Acesta a fost si unul din argumentele comisarului european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier care a facut o serie de propuneri prin care executivul UE sa modifice legislatia cu privire la agentiile de rating.

O alta propunere, un proiect ambitios, este crearea unei agentii de rating europeana, care in ultima luna, a cazut intr-un con de umbra. Evenimentele incedinare de pe batranul continent au reprioritizat actiunile liderilor si a Uniunii Europene.

Proiectul de lege propus, stipuleaza: “Posibilitatea de a cere daune pentru incalcarea reglementarilor (UE) ar trebui sa fie disponibila pentru toata lumea. Este potrivit ca agentiile de rating sa fie expuse unei posibile responsabilitati juridice nelimitate atunci cand incalca reglementarile in mod intentionat sau cu o mare neglijenta”

Propunerea de a schimba actuala legislatie privind agentiile de rating, include ca principala modificare facilitarea trimiterii in judecata a agentiilor de rating in momentul in care acestea emit evaluari eronate cu privire la sustenabilitatea datoriilor suverane.

Un comunicat al Consiliului European nota despre necesitatea unei noi legislatii: pentru a reduce supraincrederea investitorilor in rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese in activitatile de evaluare a rating-ului de credit si pentru a spori transparenta si competitia in acest sector.”

Initiativa legislativa a Uniunii Europene este reactia la degradarea ratingului statelor europene intr-o perioada de instabilitate financiara, ce a avut un impact direct asupra investitorilor care au cerut rate de dobanda mai ridicate pentru a acoperi riscul suplimentar. In final, intr-o piata a datoriilor suverane interconectata, o astfel de degradare afecteaza solvabilitatea tuturor.

Banii au devenit mai scumpi si mai putini. Cursa pentru resurse dintre sectorul public si cel privat devine apriga, iar necesitatea controlului asupra factorilor externi care influenteaza costul si disponibilitatea alocarii de resurse a devenit pregnanta.

Autor:  Adrian Marius Dobre, Secretar General, Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: www.blog.adrianmariusdobre.eu

Foto: shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *