Restricţiile pentru români pe piaţa muncii din Olanda, prelungite cu doi ani

Restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda au fost prelungite cu doi ani, potrivit ZF.ro. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, si-a exprimat regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez.

“Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, îşi exprimă regretul faţă de decizia adoptată de Guvernul olandez de a prelungi, cu doi ani, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de MAE.

Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a subliniat că “este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice”.

“Din păcate, asemenea decizii nu susţin obiectivele UE de a construi o piaţă fără bariere şi restricţii interne”, a spus Baconschi.

Conform comunicatului, decizia ignoră apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, şi ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, în sensul eliminării obstacolelor existente în calea deplinei mobilităţi a lucrătorilor în spaţiul UE.

La 31 decembrie 2011 expiră cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Acordul de aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre anterior anului 2007 pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări. Continuarea restricţiilor poate avea loc în condiţiile în care există semnale ale perturbărilor ale pieţii interne a muncii în statele gazdă şi doar pentru perioada 2012-2013.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, circulaţia lucrătorilor români în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat. În prezent, 11 ţări aplică măsuri tranzitorii:Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Miercuri, site-ul Dutchnews.nl relata, citând surse, că ministrul olandez al Afacerilor Sociale, Henk Kamp, urma să propună prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Olanda.

Propunerea urma să fie discutată în cursul şedinţei de guvern programată vineri.

Kamp propunea acordarea de permise de muncă doar românilor şi bulgarilor care pot practica activităţi pe care nu le pot efectua alţi cetăţeni europeni, comform sursei citate.

În cursul verii, Kamp a interzis angajarea muncitorilor sezonieri din România şi Bulgaria, argumentând că trebuie recrutaţi olandezii care nu au locuri de muncă.

Articolul integral poate fi citit pe ZF.ro

Sursa foto: ramanidinspania.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *