Reteta cresterii economice pe timp de criza: fara guvern, fara masuri de austeritate

Economia Europei isi revine incet, iar criza datoriilor suverane care se raspandeste in tarile din zona euro o slabeste si mai mult. In aceste conditii, economia zonei a inregistrat cel mai mic procent de crestere din 2009 incoace, respectiv 0,2%, relateaza HotNews.

Paradoxal, tara din zona euro care a avut cea mai mare crestere economica pe trimestrul al doilea a fost statul care nu are guvern de un an si trei luni si care nu a luat nicio masura de austeritate – Belgia, scrie Business Insider citat de incont.ro.

Analistul economic John Lanchester explica si de ce: “In absenta unui guvern care sa aiba mandat pentru a adopta masuri de austeritate, in sectorul public din Belgia s-a cheltuit la fel de mult ca inainte de criza, de aceea cresterea economica a continuat. Asadar se pare ca, in actuala criza economica pe care o traversam, cel mai bun guvern este sa nu ai guvern deloc”.

Lipsa taierilor de cheltuieli din sectorul public a dus la mentinerea aceluiasi nivel al investitiilor si la pastrarea puterii de cumprare a consumatorilor.

Tarile din zona euro care au mai avut crestere economica in trimestrul al doilea sunt Italia (0,3%), Republica Ceha (0,2%), Spania (0,2%), Marea Britanie (0,2%) si Germania (0,1%). Economia Frantei a stagnat in aceeasi perioada.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.