Reteta succesului Spaniei in integrarea romilor

Romani_peopleUn val de populism a cuprins tari din Europa confruntate cu un aflux de imigranti romi din estul continentului. Franta, Germania sau Anglia sunt doar cateva state in care politicienii se intrec in declaratii dure la adresa romilor si solutii de moment. In Europa exista in model de incluziune a romilor care a dat rezultate rezonabile: modelul spaniol.

Juan de Dios Ramirez Heredia, presedintele Uniunii Romani, este un pionier. A fost primul parlamentar spaniol de origine roma (1977) si primul deputat rom in Parlamentul European (1986). El a descris astfel situatia sa pentru ziarul El Pais, relatează HotNews.ro:

S-a reusit o integrare considerabila in Spania, dar nimeni nu trebuie sa se insele: romii au in continuare cea mai mare rata de analfabetism, de somaj, iar mii de familii ocupa locuinte sub standarde. Pentru majoritatea cetatenilor spanioli, prezenta noastra nu trezeste o reactie de respingere. Dar exista inca atitudini rasiste”.

Pentru Jose Manuel Fresno, care a inceput sa lucreze cu romii ca voluntar in 1983, reteta succesului Spaniei in integrarea romilor (un succes moderat, nu absolut) este o combinatie de succes de patru ingrediente.

  • Democratizarea: Pana in 1977, romii au fost persecutati prin Actul de vagabondaj, care le interzicea accesul la studii, la munca si chiar la intruniri. In cativa ani dupa caderea guvernului Franco, romii au trecut de la frica de autoritati la o relatie normala, uneori chiar de respect (politistii au inceput sa devina aparatori ai drepturilor copiiilor de romi in scoala)
  • Sistemul de protectie sociala, inclusiv educatie, locuinta, sanatate si alte beneficii care au beneficiat nu pentru ca sint romi, ci pentru ca sunt saraci.
  • Actiuni pozitive specifice, cum ar fi relocarimonitorizarea scolarizariisau programe speciale de munca pentru a se asigura ca romii nomazi s-au stabilit si s-au integrat.
  • Miscarea asociativa: Au aparut asociatii de romi care au ajutat enorm la integrarea etniei

Articolul integral – AICI.

Sursa: HotNews.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.