Reuniunea de lansare a Grupului de lucru româno-american pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor

sua romaniaLa 31 ianuarie 2013 a avut loc, în organizarea Ambasadei SUA la Bucureşti, prima reuniune a Grupului de lucru româno-american pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, potrivit unui comunicat MAE remis presei.

La reuniune, co-prezidată de Consulul General al SUA la Bucureşti, respectiv de şeful Oficiului pentru Relaţiile cu SUA şi Canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi oficiali ai Ambasadei SUA.

Lansarea activităţii grupului de lucru reflectă continuarea, de o manieră dinamică, a procesului de operaţionalizare a „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite”,pornind de la rezultatele pozitive ale primei reuniuni a Task-Force-uluipentru implementarea „Declaraţiei Comune”, desfăşurată la 31 octombrie 2012.

Unul dintre principalele obiective ale acestei prime reuniuni l-a reprezentat evaluarea stadiului îndeplinirii, de către România, a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în vederea convenirii principalelor direcţii de acţiune, pe acest subiect, pentru activitatea viitoare a grupului de lucru. A fost salutată, în acest context, scăderea semnificativă a ratei de refuz pe parcursul anului fiscal recent încheiat (de la 22,4% în 2011 la 17% în 2012), ceea ce reprezintă o premisă încurajatoare pentru eforturile care urmează a fi întreprinse, în continuare, în comun, pentru facilitarea includerii României în program.

Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul aplicării legii, convenindu-se continuarea acesteia, în aceiaşi parametri de eficienţă de până în prezent.

Reuniunile grupului de lucru vor avea o frecvenţă trimestrială.

Foto: http://www.crossed-flag-pins.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.