Reuters: Comoara de gaze naturale din Marea Neagra continua sa scape printre degete

gazpromEuropa de Sud-Est spera ca explorarea gazului natural din Marea Neagra o va ajuta sa diminueze dependenta de gazul rusesc, insa comoara energetica pare greu de obtinut iar Rusia ia masuri pentru a-si apara pozitia dominanta in regiune, arata Reuters intr-o analiza, potrivit HotNews.ro.

In pofida eforturilor, Marea Neagra nu a produs pana acum prea mult gaz, printre motive enumerandu-se adancimea si problemele geologice, ambele necesitand echipamente tehnologice avansate si costisitoare. Cu toate acestea, avansul tehnologic si dezvoltarea mediului de afaceri au hranit optimismul intr-o regiune care a dezamagit in trecut firmele ocupate cu explorarea, scrie agentia britanica de presa.

“Din ce in ce mai multe companii dezvolta un apetit pentru forarea in larg si cred ca ei, spre deosebire de cei care au incercat anterior, au o sansa reala”, a declarat Alex Jackson, analist specializat pe risc politic de la firma de consultanta londoneza Menas Associates.

“Sa faci afaceri in Turcia, Romania, Bulgaria si Ucraina este mult mai simplu acum. Aceste tari au si ele o cerere semnificativa de gaze si cer, in special, din surse non-rusesti. Toti acesti factori construiesc o perspectiva mult mai atragatoare”, explica analistul.

Exista si nuante politice, arata Reuters. Pentru Rusia este importanta protejarea pozitiei dominante a Gazprom (foto) ca furnizor in zona, in timp ce Uniunea Europeana incearca sa slabeasca influenta exercitata de Moscova prin resursele energetice.

Puteti citi mai multe aici.

Sursa: HotNews.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *