Reuters: Rusia vrea sa participe la scutul anti-racheta NATO

Rusia vrea sa participe la scutul anti-racheta al NATO, anunta HotNews. Presedintele Dmitri Medvedev ar urma sa participe la summit-ul NATO din noiembrie, scrie Reuters citand surse apropiate de discutiile care au loc la Deauville intre Medvedev, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

Reamintim ca Romania va gazdui componente ale unui scut american anti-racheta, la summitul NATO de la Lisabona fiind asteptata o decizie privind interconectarea scutului NATO cu cel american (vezi aici explicatii detaliate despre complementaritatea celor doua scuturi).

Problemele de securitate reprezinta unul dintre subiectele principale ale discutiilor tripartite de la Deauville. “Rusia nu se opune participarii in sistemul de aparare anti-racheta, dar vrea sa joace un rol-cheie”, a spus sursa citata de Reuters.

Prezenta lui Medvedev la summitul de la Lisabona are un rol major in deblocarea discutiilor Rusia – NATO, la Lisabona (19-20 noiembrie) fiind asteptata o noua strategie de aparare a Aliantei Nord-Atlantice.

O sursa apropiata de Sarkozy a declarat saptamina trecuta ca scutul anti-racheta al NATO are ca scop protejarea in fata unor posibile atacuri din Iran, si nu din Rusia. Cu toate asigurarile date de SUA si NATO, Kremlinul ramine suspicios in privinta scopurilor reale ale scutului.

Citeste si http://www.caleaeuropeana.ro/rusia-vrea-sa-participe-la-deciziile-strategice-de-politica-externa-ale-ue/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.