Reuters:Băsescu riscă să irite Rusia prin declaraţii legate de R. Moldova

Preşedintele român riscă să irite R. Moldova şi Rusia, după ce marţi a spus că speră că puterile prooccidentale vor obţine un rezultat mai bun în alegerile legislative de luna aceasta din R. Moldova, relatează Reuters, citat de Newsin.
Traian Băsescu a discutat cu un grup de jurnalişti străini. “Sper că forţele democratice, actuala opoziţie, se vor poziţiona mai bine după alegerile din 2009”, a declarat el. “Considerăm că, după alegeri, indiferent cine va fi la putere, relaţiile bilaterale vor reveni pe calea normală. Nimeni nu ne poate schimba obiectivul de a aduce R. Moldova mai aproape de UE…avem o datorie faţă de populaţia din R.Moldova”, a subliniat el.
Alegerile din aprilie au dus la victoria comuniştilor şi la proteste de stradă, despre care Chişinăul a spus că au fost alimentate de Bucureşti, ceea ce România a negat. Rusia a spus atunci că acele revolte urmăreau să submineze suveranitatea fostei republici sovietice R. Moldova şi a acuzat forţele ce vor unirea cu România. Prinsă între Ucraina şi România, R.Moldova este printre fostele republici sovietice unde Rusia şi UE sunt în competiţie pentru influenţă, notează Reuters.
Trei grupuri liberale, de opoziţie, au obţinut 41 de locuri în alegerile din aprilie. Comuniştii au primit 60, cu doar unul mai puţin decât numărul necesar asigurării majorităţii.
Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a acuzat România, membră UE din 2007, că a alimentat violenţele din aprilie şi a spus că partidele de opoziţie sunt decise ca ţara să facă parte din România.
Băsescu nu a spus câte cereri pentru cetăţenie sunt acum procesate, dar a declarat: “Evaluăm că, în timp, circa două milioane de cetăţeni moldoveni vor avea cetăţenie română”. Acest lucru nu constituie un pericol din punctul de vedere al emigrării, a mai spus Băsescu.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *