Revenirea la vechile monede, in detrimentul euro, ar agrava criza economica

Supravieţuirea zonei euro depinde de soluţiile ce urmează a fi adoptate de liderii europeni: tipărirea de bani nu pare a funcţiona. Emiterea unor obligaţiuni comune pare o variantă promiţătoare. Revenirea la vechile monede ar da total peste cap chiar şi cea mai puternică economie a continentului: cea germană, scrie Adevarul.ro.

Merkel şi Sarkozy vor avea luni o întâlnire pentru a continua căutărea de soluţii la problemele din ce în ce mai presante ale crizei datoriilor. Asta într-un context în care integritatea Uniunii Europene este tot mai ameninţată de presiunile venite dinspre economia reală.

Potrivit Financial Times si Adevarul.ro, între potenţialele soluţii luate în calcul este şi propunerea Parlamentului European cu privire la o emisiune de obligaţiuni comune, de către statele din zona euro. Prin comparaţie,tipărirea de bani pare a fi o soluţie considerată tot mai puţin viabilă la nivel european.

În cazul destrămării zonei euro, schimbările ar fi dramatice pentru economiile zonei euro: cel mai probabil, reintroducerea francului ar eşua – deoarece investitorii se aşteaptă la prăbuşirea uneia sau a două bănci franceze. Nici lira italiană nu ar fi un succes – după cum arată lucrurile acum, când piaţa pedepseşte crunt Italia pentru excesele făcute în perioadele de boom economic. Iar drahma grecească şi escudo-ul portughez ar fi deasemeni mai degrabă eşecuri.

Numai marca germană ar cunoaşte o creştere spectaculoasă. Doar că, într-un astfel de scenariu economia germană nu ar duce-o neapărat bine. Dimpotrivă, din cauza faptului că Franţa şi Italia sunt principalii săi clienţi, o cădere simultată a monedelor naţionale proaspăt reintroduse (francul şi lira), corelată cu o creştere masivă a valorii mărcii, ar duce la scumpirea rapidă cu aproape 17% a exporturilor Germaniei.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: Adevarul.ro; Autor: Vlad Vedeanu
Sursa foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *