Connect with us

CHINA

Rex Tillerson cere Rusiei și Chinei, parteneri economici ai Phenianului, să sporească presiunea asupra Coreei de Nord

Published

on

Secretarul de stat american, Rex Tillerson a îndemant vineri China și Rusia în cadrul remarcilor sale susținute la Consiliul de Securitate al ONU, două state cunoscute ca fiind parteneri economici ai Coreei de Nord, să depună eforturi mai mari pentru a reduce ambițiile nucleare ale regimului lui Kim Jong-Un, potrivit Politico Europe.

Foto: Flickr/State Department

Fiecare stat membru al ONU trebuie să pună în aplicare pe deplin toate rezoluțiile existente ale Consiliului de Securitate al ONU“, a spus Tillerson.

“Pentru acele națiuni care nu au făcut acest lucru sau care au încetat să aplice rezoluțiile Consiliului de Securitate, ezitarea voastră ridică întrebarea dacă votul vostru este doar un angajament în cuvinte, dar nu și în acțiuni. Îndemn statele care nu au luat măsuri să luați în considerare interesul, aptitudinile și valorile voastre în fața acestei amenințări globale”, a completat secretarul de stat american.

Îndemn în special Rusia și China să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Permiterea muncitorilor nord-coreeni să muncească în Rusia condiții inumane în schimbul unor salarii folosite pentru a finanța programul nuclear pune sub semnul întrebării angajamentul Rusiei ca partener al păcii”, a atras atenția înaltul oficial european.

În aceeași cheie, Rex Tillerson, a pus la îndoială angamanetul Chinei ”de a rezolva o problemă care are implicații grave pentru securitatea propriilor cetățeni”, invocând faptul că ” țițeiul chinez neprelucrat curge prin rafinăriile Coreei de Nord”.

Vineri, președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia cei doi au discutat despre dosarul nord-coreean, convenind să colaboreze pentru rezolvarea ”situației periculoase” din Coreea de Nord.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria în domeniul securității într-un moment în care UE își reconsideră relațiile cu cea de-a doua economie a lumii

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

China și-a exprimat deschiderea de a sprijini Ungaria, extinzând relațiile comerciale și de investiții și la aspectele legate de securitatea publică, în timpul unei rare întâlniri între premierul ungar Viktor Orban și ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, aflat într-o vizită la Budapesta, anunță Reuters, citat de Agerpres.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang și-a exprimat speranța ca astfel de eforturi să fie ”un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului şi a criminalităţii transnaţionale.

Acest lucru ar presupune consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei ”Noul Drum al Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să conecteze China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în contextul în care aceasta din urmă își revizuiește legăturile cu cea de-a doua economie a lumii, pe care o descrie drept ”partener, concurent și rival sistemic”.

De altfel, într-o rezoluție adoptată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Uniunii Europene să reacționeze la eforturile Chinei de a schimba ordinea mondială bazată pe reguli prin instrumente precum grupul BRICS și inițiativa Belt and Road.

În viziunea legislativului european, acest lucru poate fi posibil printr-o mai mare implicare cu partenerii internaționali și prin promovarea propriei strategii Global Gateway a UE.

Uniunea Europeană este conștientă că Beijingul are o opinie divergentă de a sa cu privire la ordinea mondială, fapt reflectat și în declarațiile președinților Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, cu ocazia summitului UE-China de la începutul aceleiași luni decembrie, dar, în egală măsură, are o abordare pragmatică cu privire la relația comercială cu această țară asiatică, dorind o legătură echilibrată.

Revenind la Ungaria, afinitatea din ce în ce mai mare a acestei ţări central-europene faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul comun al UE, mai notează Reuters.

Să nu uităm că Ungaria găzduieşte cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, deși Comisia Europeană a concluzionat că deciziile unor state membre de a restricționa sau a exclude Huawei și ZTE din rețelele 5G sunt justificate, fapt ce a determinat instituția europeană să îndemne și restul țărilor membre să recurgă la măsuri similare

În plus, Ungaria va găzdui în curând prima fabrică din Europa a producătorului auto chinez BYD. Și în acest caz Budapesta face notă discordantă, având în vedere că Uniunea Europeană a demarat deja o anchetă privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi de automobile, existând temeri de practici anticoncurențiale.

Continue Reading

CHINA

MSC 2024. China se prezintă ca o “forță a stabilității” într-o lume sub presiunea “politicii de putere”, dar avertizează că excluderea ei “în numele reducerii riscurilor ar fi o greșeală istorică”

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență din München

În timpul unui discurs susținut la Conferința de Securitate de la München, șeful diplomației chineze Wang Yi a declarat că țara sa va rămâne o “forță a stabilității” în contextul conflictelor din întreaga lume, a evocat importanța cooperării cu Statele Unite și a avertizat că încercarea de a exclude comerciale a Chinei în numele evitării dependenței ar fi o greșeală istorică.

“Indiferent de schimbările din situația internațională, China, în calitate de țară majoră responsabilă, va menține întotdeauna continuitatea și stabilitatea politicii sale majore și va rămâne în mod hotărât o forță pentru stabilitate într-o lume turbulentă”, a declarat Wang Yi.

În timpul unei conversații unu-la-unu cu președintele MSC, Christoph Heusgen, Wang a precizat că Taiwanul este “o problemă internă a Chinei”.

“Taiwanul face parte din China. Nu a fost niciodată o țară”, a declarat Wang Yi.

În același timp, ministrul de externe al Chinei a apreciat că “în prezent, sistemul internațional se află sub o presiune serioasă din cauza unilateralismului și a politicii de putere”.

 

El a evocat rolul jucat de China în reconcilierea istorică dintre Iran și Arabia Saudită, referindu-se și la faptul că Beijingul “nu a renunțat niciodată la promovarea păcii sau la eforturile sale de a facilita discuțiile” în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar fără a nominaliza Rusia.

Wang Yi a mai spus că încercarea de a exclude China din comerț în numele evitării dependenței ar fi o greșeală istorică.

Germania și UE doresc să evite dependența excesivă de comerțul cu o China din ce în ce mai asertivă și să își diversifice aprovizionarea cu bunuri-cheie într-o abordare pe care o numește “reducere a riscurilor”. Această abordare este în concordanță cu cea a altor puteri din cadrul G7, dar Beijingul a criticat această strategie.

“Astăzi… tot mai mulți oameni au ajuns să realizeze că absența cooperării este cel mai mare risc. Cei care încearcă să excludă China în numele reducerii riscurilor vor face o greșeală istorică”, a declarat Wang.

Wang, care s-a întâlnit la München cu omologul american Antony Blinken, a evocat și importanța cooperării dintre SUA și China.

Când China și SUA lucrează împreună, se pot obține lucruri bune pentru ambele țări și pentru întreaga lume. O atitudine de confruntare dăunează ambelor părți și lumii“, a subliniat el.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat despre ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor și persoanelor fizice chineze în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken la Conferința de Securitate de la Munchen, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe.

Ambele părți au discutat, de asemenea, despre facilitarea schimburilor interumane în cadrul întâlnirii de vineri, a precizat ministerul, adăugând că schimburile dintre cei doi au fost “sincere, substanțiale și constructive”. Aceleași evaluări pozitive privind privind calitatea dialogului le-a avut și Washingtonul.

Cu toate acestea, potrivit Departamentului de Stat, secretarul de stat Blinken a reiterat faptul că Statele Unite vor apăra interesele și valorile SUA, precum și pe cele ale aliaților și partenerilor, el subliniind importanța menținerii păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud.

Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de RPC pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv sprijinul acordat bazei industriale de apărare rusești. 

China și SUA au înregistrat unele progrese în relațiile bilaterale de când președintele chinez Xi Jinping a purtat discuții cu președintele Joe Biden în noiembrie, unde au ajuns la acorduri privind fentanilul, comunicațiile militare și inteligența artificială, în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco. În comunicatul dat publicității de Beijing este evocată chiar “viziunea de la San Francisco”.

“Ambele părți au recunoscut importanța menținerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite și RPC pe o serie de chestiuni strategice, inclusiv consultări și reuniuni la nivel înalt în domenii-cheie în lunile următoare”, a transmis și Departamentul de Stat.

Continue Reading

CHINA

Borrell și Wang Yi discuții despre “război și pace” la München: UE încurajează China să se implice în formula de pace din Ucraina și să nu sprijine Rusia

Published

on

© Josep Borrell/ X

Corespondență din München

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate la UE, Josep Borrell s-a întâlnit vineri, în marja Conferinței de securitate de la München, cu omologul său chinez, Wang Yi, pe care l-a încurajat ca Beijingul să se implice în formula de pace din Ucraina și să participe la summitul mondial pentru pace.

Potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externe, șeful diplomației europene și ministrul de externe al Chinei au discutat despre relațiile bilaterale UE-China, în special despre urmările summitului UE-China din decembrie 2023. În context, Borrell l-a invitat pe Wang Yi “să viziteze Bruxelles pentru a continua discuția despre război și pace, pe care atât UE, cât și China o doresc pentru o lume mai prosperă”

“De asemenea, au discutat despre războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv despre efectele sale destabilizatoare la nivel global. Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a exprimat așteptările UE ca China să se abțină de la sprijinirea Rusiei. Acesta a încurajat China să se implice în formula de pace din Ucraina, inclusiv prin participarea la Summitul mondial pentru pace. Acesta a reiterat hotărârea fermă a UE de a sprijini Ucraina atât pe plan militar, cât și civil”, arată sursa citată.

Înaltul Reprezentant Borrell și ministrul de externe Wang Yi au discutat, de asemenea, despre situația din Orientul Mijlociu.

Totodată, Înaltul Reprezentant Borrell și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară și la consecințele mai ample pentru regiune. Acesta a subliniat necesitatea de a reduce tensiunile regionale și de a promova eforturile internaționale în vederea unei soluții bazate pe două state.

În ceea ce privește Taiwanul,Borrell a explicat că poziția UE rămâne neschimbată, în sprijinul politicii “O singură China”, subliniind că UE dorește să mențină pacea și stabilitatea în regiune.

Înaltul Reprezentant și-a exprimat speranța ca următorul dialog UE-China privind drepturile omului să aibă loc în curând, conchide sursa citată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII14 mins ago

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

NATO31 mins ago

Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului României a unor echipamente donate de Finlanda Ucrainei și instruirea a 50 de militari ucraineni

CONSILIUL UE15 hours ago

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

ROMÂNIA16 hours ago

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

ROMÂNIA17 hours ago

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

CONSILIUL UE18 hours ago

UE are un nou regulament care va consolida supravegherea piețelor angro de energie, asigurând astfel o concurență deschisă și echitabilă

PPE18 hours ago

Pachetul Pharma: Grupul PPE susține stimularea producției de medicamente în UE și obligativitatea sprijinului pentru accesul la acestea

CONSILIUL UE19 hours ago

UE, un nou pas către autonomie strategică: Consiliul a adoptat regulamentul privind materiile prime critice

ROMÂNIA19 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

ROMÂNIA19 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA20 hours ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO5 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO7 days ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending