Rezultatul alegerilor din Rusia: Putin pierde majoritatea

Principalul rezultat al alegerilor legislative de ieri din Rusia il constituie pierderea de catre partidul puterii a majoritatii constitutionale in Duma de stat, camera inferioara a parlamentului.

 

Scorul realizat de Rusia unita, formatiunea politica a premierului Vladimir Putin, este cu aproape 16% mai mic fata de cel inregistrat in 2007, cand a acumulat 64% din voturi. Acum rezulatul oscileaza in jurul a 50%. Ceea ce inseamna 238 de mandate dintr-un total de 450 si formarea unei coalitii. Intrebarea este cu cine?

Potrivit datelor anuntate dupa citirea a 96% dintre buletinele de vot,Partidul comunist a obtinut 92 de locuri in noua Duma de stat (19,16%), formatiunea Rusia justa va controla 64 de mandate (13,22%), iar nationalistii din LDPR vor ocupa 56 dintre fotoliile de deputati (11,66%). Este o repartizare aproximativa, care se va definitiva numai dupa repartizarea procentelor acumulate de celelalte trei formatiuni politice care nu au trecut pragul de 7%. Prezenta la vot a fost de 60,2%, comparativ cu 63,78% din 2007.

De precizat ca in cel putin doua mari orase, Vladivostok si Novosibirsk, alegerile de ieri au fost castigate de comunisti. De altfel, Rusia unita a marcat o pierdere masiva de voturi in marile aglomeratii urbane, iar in multe cazuri victoria a fost asigurata exclusiv gratie resurselor administrative.

In alta ordine de idei, analistii cred ca rezultatul votului pune sub semnul intrebarii pozitiile lui Dmitri Medvedev, viitorul premier al tarii, conform planului stabilit impreuna cu Putin, candidat la alegerile prezidentiale din 2012. „Alegatorii rusi au demonstrat ca au obosit de stilul autoritar de conducere si de nivelul ridicat al coruptiei”, citeaza cotidianul The Guardian punctul de vedere al expertilor de la Moscova. O parere amplu impartasita, de altfel, de presa internationala. „Dupa ce Putin i-a inlaturat sistematic pe toti eventualii adversari, cetatenii Rusiei sunt tot mai nemultumiti de stilul premierului. Din pacate, pentru Putin nu exista, pentru moment, alternativa”, estimeaza, in context, The Washington Post.

Presedintele Dmitri Medvedev, primul pe listele electorale ale Rusiei unite, s-a declarat multumit de rezultatul scrutinului. Prin vocea purtatorului sau de cuvant, Dmitri Peskov, seful guvernulului, Vladimir Putin, a dat vina pe criza pentru prestanta sub asteptari ale partidului puterii. „In ultimii patru ani, marcati de incredibila criza economica mondiala, partidul in colaborare cu guvernul au reusit sa minimizeze consecintele acestei crize. Dar, fireste, partidul nu-i poate multumi pe toti”, a spus el.

Sursa articol: fin.ro

Sursa foto: chattahbox.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *