Risipa anuala de 200 de milioane de euro pentru intretinerea celor doua sedii ale Parlamentului European

European-parliament-strasbourg-insideIn luna octombrie 2012 europarlamentarii votau pentru reducerea la un singur sediu pentru Parlamentul European. La cateva zile de la scadenta termenului pentru punerea in practica a masurii, nu avem inca semnale ca s-ar intampla ceva in acest sens. In contextul economic actual, probabil, ne-am astepta ca masurile de austeritate sa se aplice in primul rand la Bruxelles sau la Strasbourg, dar se pare ca nu este chiar asa. Criza care a lovit Europa si lumea intreaga ne-a obligat sa ne limitam si sa ne modificam stilul de viata pentru a economisi intr-un fel sau altul.

Nu acelasi lucru l-a facut Parlamentul European, care isi permite luxul de a avea doua sedii, cel de la Bruxelles si cel de la Strasbourg.

Vorbim despre circa doua sute de milioane de euro cheltuiti anual pentru intretinerea celor doua cladiri si despre peste un miliard de euro pentru a le mentine active pe perioada unui mandat.

Lunar, 754 de deputati se misca intre cele doua locatii pentru sedinta plenara impreuna cu echipa de asistenti pe o perioada de patru zile. Anual circa cinci mii de persoane parcurg 454 de kilometri cu diferite mijloace de transport. Evident nu se intelege care ar fi avantajul de a avea doua sedii. Singurele avantaje pe care le putem constata sunt cele economice si profiturile uriase pe care operatorii din turism le inregistreaza de pe urma evenimentelor legate de activitatea parlamentara.

Binenteles, pentru adoptarea masurii, este necesara aprobarea unanime din partea Consiliului Europei.

In luna februarie, eurodeputatul ceh, Edvard Kozusnik, a transmis o scrisoare reprezentantilor cei mai importanti a tarilor membre pentru a atrage atentia asupra problemei si pentru a pune subiectul pe agenda. Abordarea si reactiile tarilor au fost diferite. Germania a raspuns dupa doua zile, Croatia si-a manifestat sustinerea pentru aceasta masura, in timp ce Danemarca si Romania n-au dat un raspuns nici pana in ziua de azi.

Franta a reactionat impotriva ideii motivandu-si pozitia cu aspecte istorice, dar si economice.

Intentia de a reveni la un singur sediu este o dezbatere mai veche, dar trebuie sa tinem cont ca aceste cheltuieli sunt introduse in bugetul Uniunii si, binenteles, se reflecta prin plata taxelor si a impozitelor de catre cetatenii Uniunii.

Surse din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, au declarat pentru caleaeuropeana.ro ca aceasta discutie se poarta de ceva vreme, dar ca e greu de crezut ca se va ajunge la un acord in timp scurt, si din cauza faptului ca exista interese politice pentru mentinerea celor doua sedii.

Foto: europarl.europa.eu

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.