Roma se pregătește să preia președinția OSCE în 2018: Italia va surprinde „spiritul autentic al Helsinki-ului”

Italia se pregătește să preia președinția OSCE  în 2018, prilej cu care ministrul italian  de externe a declarat că țara sa va surprinde „spiritul autentic al Helsinki-ului” în vederea încurajării unui sentiment de responsabilitate și solidaritate din partea fiecăruia dintre statele membre, pentru abordarea multitudinii de amenințăti la adresa securității cu care regiunea se confruntă, potrivit OSCE.

Sursă foto: osce.org

Adresându-se în Viena Consiliului Permanent al OSCE  privind viitoarele priorități ale președinției italiene și reamintind de Actul Final de la Helsinki din 1975, Angelino Alfonso, ministrul de externe al Italiei a precizat că acea „căutare a spiritului autentic al Helsinki-ului” nu înseamnă o întoarcere în trecut, ci redescoperirea spiritului care a pus bazele dialogului chiar și în cei mai dificili ani ai amenințărilor nucleare.

Mai mult, oficialul italian a declarat că președinția țării sale se va baza pe „construirea unor fundații ale Helsinki-ului în secolul XXI” care „dărâmă ziduri”, făcând aluzie la prejudecăți și la preconcepții.

„Consensul nu este o slăbiciune, ci o formă de forță. Italia va continua să lucreze în spiritul pozitiv al președințiilor anterioare ale OSCE, iar împreună cu partenerii actuali și viitori, Germania, Austria și Slovacia, vom continua să dezvoltărm dialogul și cooperarea ca o modalitate de abordare a provocărilor comune”.

„Criza din interiorul Ucrainei a pus la îndoială principiile OSCE ; pe de altă parte, s-a clarificat faptul că – odată pentru totdeauna – lumea dorește ca OSCE să rezolve această criză”, a mai declarat Angelino Alfonso. Ministrul italian a asigurat statele membre că Italia va continua eforturile de a ajunge la o rezolvare pașnică a conflictului și a făcut apel la implementarea angajamentelor asumate prin acordurile de la Minsk în deplină concordanță cu suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea și independența Ucrainei.

Președinția italiană va avea în vedere și provocările statelor in bazinul mediteranean: „Securitatea din zona mediterană este una complementară, și nu alternativă, la dimensiunea euro-asiatiacă a OSCE”.

Citiți și 

Importanța regională a României, reconfirmată: Bucureștiul va asigura președinția Forumului de Cooperare în domeniul Securității din cadrul OSCE 

România solicită un dialog structurat în cadrul OSCE pentru controlul armamentelor convenționale în Europa

Concluzionând, Angelino Alfonso a încurajat statele membre OSCE să dea dovadă de voință politică pentru a putea rezolva provocările de securitate: „Aceasta este o organizație care a produs întotdeauna rezultate concrete când toți au participat. Statele au colaborat în mod constructiv cu un spirit autentic al responsabilității împărțite.”

În prezent Rusia este statul care asigură președinția OSCE, iar în 2016 aceasta a fost deținută de către Germania. Și România a deținut un rol impirtant în OSCE, după ce  după ce în anii 2015 și 2016 țara noastră a asigurat președinția Comitetului de Securitate al OSCE, iar pentru o perioadă de patru luni (ianuarie 2017-aprilie 2017) România a asigurat și președinția Forumului de cooperare în domeniul securității din cadrul OSCE.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *