Ambasadorul Ion Jinga: Compatrioţii mei nu au niciun motiv să se simtă vinovaţi că sunt români în Marea Britanie

Ion_Jinga wikipediaAmbasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, scrie intr-un articol publicat joi in cotidianul britanic The Telegraph despre discriminarile cu care se confrunta cetatenii romani care traiesc in Marea Britanie, mentionand in acest sens cazul unui medic roman.

Diplomatul spune ca intelege ingrijorarile britanicilor cu privire la cei care, venind in tara lor, ar putea profita de ajutoarele si beneficiile sociale, dar ca acestea cu greu pot fi legate de romani. Astfel, ambasadorul sustine ca romanii din Marea Britanie nu au niciun motiv sa se simta vinovati ca au aceasta nationalitate si traiesc in Regat.

Potrivit ambasadorului roman, nimeni nu poate spune cati oameni din Romania ar putea sa vina anul viitor in Marea Britanie. “Romanii, ca cetateni ai Uniunii Europene, pot sa se deplaseze liber in interiorul UE – exact ca si britanicii. Nu stim cati britanici ar putea sa se duca in Spania sau Franta anul viitor – si acelasi lucru se aplica si in privinta romanilor care vin aici”, a subliniat el.

“Cred ca ceea ce supara publicul britanic nu este faptul ca alti cetateni UE vin in Marea Britanie. Personal, as fi mandru de faptul ca multi europeni apreciaza Marea Britanie si vor sa vina aici. Arata ca sunteti o tara plina de oportunitati. Nu, ce ii deranjeaza pe britanici, in opinia mea, este ca cetateni UE sa poata veni aici si sa ceara ajutoare sociale si beneficii, fara a contribui mai intai la economie. Inteleg aceste ingrijorari, insa cu greu pot fi legate de romani, intrucat prezenta lor aici este in principal rezultatul cererii pietei britanice.

Ei nu impovareaza sistemele de ajutoare sociale si de sanatate pentru ca cei mai multi dintre ei au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si putini cer asistenta medicala sau sociala. 62% dintre ei nu au nicio persoana in ingrijire, iar 32% au numai un copil. Din numarul total de 40.171 de cereri inregistrate anul trecut pentru acordarea de beneficii pentru copii, in randul celor care traiesc in alta tara UE, doar 324 au mers la copii romani – este neglijabil. Pe scurt, sunt contributori neti la finantele publice, nu cheltuitori. Un studiu recent a relevat ca imigrantii din noile state membre UE au contribuit prin taxe cu 30% mai mult decat au cheltuit serviciile publice britanice cu acestia”, a explicat Ion Jinga.

Prin urmare, compatriotii mei nu au niciun motiv sa se simta vinovati ca sunt romani in Marea Britanie. Ratiunea trebuie sa prevaleze in fata abordarilor emotionale“, a conchis ambasadorul roman.

Sursa: HotNews
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *