România, „oaia neagră“ a Europei la sănătate

Sincopele sistemului sanitar românesc sunt confirmate şi de cel mai recent studiu realizat la nivel european. România ocupă locul 32 din 34 posibile şi este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească.

Starea sistemului de sănătate din România este mult inferioară altora din Europa. Ţara noastră ocupă locul 32 din 34 de ţări europene, arată Euro Health Consumer Index (Indexul european al sistemelor medicale – EHCI) din 2012, potrivit Adevarul.ro. Ultimele locuri sunt „rezervate” Bulgariei şi Serbiei.

România se zbate la fundul clasamentului într-un studiu care analizează sistemele medicale, prezentat marţi la Parlamentul European din Bruxelles. Ţara noastră a obţinut 489 de puncte din 1.000 posibile şi s-a plasat pe aceeaşi poziţie 32, care nu s-a mai modificat din anul 2009. Printre principalele obstacole de care se izbeşte sistemul medical românesc se numără banii, însă asta nu scuză nivelul pe care-l are ţara noastră. „Această rămânere în urmă a României faţă de alte state este cauzată de două lucruri.

Unul este de natură obiectivă: puterea economică este cea mai prăbuşită din comunitatea europeană. Cel de-al doilea este de natură subiectivă: prioritatea pe care o acordă o ţară pentru sănătate. Noi alocăm 3,5% din PIB, însă situaţia este critică în comparaţie cu media europeană – 8,5%”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române.

Printre punctele slabe ale sistemului medical românesc se numără drepturile şi informarea pacienţilor, precum şi durata de aşteptare pentru tratament. „Cea mai mare problemă a noastră este accesul la serviciile medicale. La noi se pune accent pe accesibilitatea financiară, iar atunci când ai un sistem în care pacienţii trebuie să-şi plătească medicul şi medicamentele este evident că ne clasăm la coada clasamentului”, comentează Paveliu. Ministerul Sănătăţii nu a dorit să comenteze acest subiect, spunând că „acesta este nivelul nostru din acest moment”.
Cercetarea comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa amintită mai sus poziţionează Olanda din nou în vârful clasamentului, cu 872 de puncte, fiind urmată de Danemarca (822 puncte), Islanda (799 puncte), Luxemburg (791 puncte) şi Belgia (783 puncte).

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  reflectionswithabba.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *