87% dintre români au acces la internet în bandă largă

internet-wireÎn prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit.

Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.

România este considerată a fi conectată la internetul în bandă largă în proporție de 87%, a anunţat Comisia Europeană, potrivit unui comunicat.

„Motto-ul meu este: «Informatica la îndemâna tuturor europenilor», iar acum orice european are efectiv această oportunitate. Mai avem încă multe de făcut pentru a îmbunătăți rețelele și a asigura că cetățenii au oportunități egale pentru a se conecta la internet, însă această oportunitate există”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene.

Potrivit acesteia, datorită acoperirii suplimentare furnizate de serviciile în bandă largă prin satelit, obiectivul pentru 2013 privind asigurarea accesului tuturor cetățenilor la serviciile în bandă largă a fost realizat.

Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Însă, din cele 0,6 procente rămase (sau aproximativ 3 milioane de cetățeni) făceau parte numeroase familii și întreprinderi din zone izolate sau rurale, unde desfășurarea serviciilor fixe sau mobile în bandă largă este mai dificilă și mai costisitoare.

Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 euro pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 euro pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 euro (mai ieftin dacă se contractează un abonament de tip premium).

Kroes a atras atenția asupra faptului că serviciile în bandă largă de bază nu sunt suficiente și că viteza mai mare a acestora este esențială pentru realizarea obiectivului unui continent cu adevărat conectat.

„Europa are nevoie de o conectivitate cu viteza luminii. Nu putem lăsa în urmă unele societăți și pe unii cetățeni. Acum, când ne-am realizat obiectivul privind banda largă de bază, trebuie să ne concentrăm imediat pe investițiile în rețele noi de mare viteză”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.

Internetul prin satelit, denumit și rețea în bandă largă prin satelit, este o conexiune internet bidirecțională de mare viteză efectuată prin intermediul sateliților de comunicații în loc de linia de telefon fix sau alte mijloace terestre. În prezent, rețeaua în bandă largă prin satelit este în mare măsură comparabilă cu rețeaua în bandă largă DSL în privința costurilor și a performanței, fiind disponibile pachete de bază începând de la 10 EUR pe lună. Deși fibra optică și cablul oferă o performanță la o viteză superioară, acestea nu sunt disponibile pentru toți utilizatorii, cum este în prezent cazul satelitului. Din acest motiv, satelitul devine o opțiune atractivă în special în zonele izolate, în care acoperirea rețelelor fixe și mobile este slabă sau inexistentă.

Sursa> Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.