România a atras 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani pe piata din SUA

România a atras 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi. Titlurile au fost vândute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%.

Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.

După o absenţă de 16 ani de pe piaţa americană, România a avut nevoie de două road-show-uri pentru a convinge investitorii în dolari că a adoptat măsurile de ajustare pe care restul ţărilor abia acum le discută, ceea ce s-a tradus într-un intres foarte mare pentru titlurile româneşti.

Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank şi HSBC.

România are rating “Baa3” din partea Moody’s şi “BBB-” de la Fitch, ambele în categoria recomandată pentru investiţii. Doar Standard & Poor’s atribuie României calificativ “BB+”, din categoria nerecomandată investitorilor.

Drăgoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, că România se va finanţa la extern de pe piaţa americană, întrucât băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerinţe de capital.

În noiembrie anul trecut, autorităţile române au organizat un roadshow în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deşi intenţia părţii române era să facă o primă licitaţie chiar în 2011.

Sursa articol: MEDIAFAX
Sursa foto:  monstersandcritics.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *