România a renunţat să se mai opună acordării statutului de candidat la UE pentru Serbia. A obţinut garanţii pentru minoritatea vlahă

Romania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia, informează HotNews.ro.

Practic, Romania – reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor “ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE”.

Ministrul de externe al Frantei, Alain Juppe, declarase luni ca guvernele UE sunt pregatite sa ii acorde Serbiei statutul oficial de candidat, recunoscandu-i astfel reformele democratice, prinderea criminalilor de razboi si imbunatatirea relatiilor cu Kosovo.

Insa in cadrul reuniunii ministrilor de externe de la Bruxelles de marti, delegatia Romaniei a refuzat in mod neasteptat sa semneze acordul, cerand garantii ca grupul de etnici romani din Serbia va fi mai bine protejat, relateaza Reuters.

Delegatia Romaniei a declarat ca intentioneaza sa organizeze o dezbatere pe aceasta chestiune la un summit al sefilor UE de joi si vineri, unde initial se astepta doar sa se aprobe, in mod formal, acordarea statutului, sustin diplomatii.

“Romania vrea sa amane discutiile pana la summit, dar ceilalti nu sunt de acord si vor incerca sa rezolve problema astazi (marti – n.r.)”, a declarat ministrul de externe olandez, Uri Rosenthal.

In Serbia traiesc circa 30.000 de etnici romani. O parte dintre membri comunitatii de etnici vlahi se considera de asemenea sa fie romani, in timp ce altii se considera sarbi.

Romania a deblocat, în cele din urmă, discutiile pentru aderarea Serbiei dupa ce a obtinut “conditiile cerute” pentru minoritatea vlaha din Serbia, a declarat pentru HotNews.ro un oficial MAE. Asta inseamna ca autoritatile sarbe vor trebui sa acorde tratamentul corect in probleme precum scolarizarea si religia.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.