România acordă Moldovei 15 milioane euro pentru proiecte de mediu

România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane euro pentru proiecte în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, bani asiguraţi din fondul nerambursabil de 100 milioane euro alocat în urmă cu doi ani, a anunţat, sâmbătă, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax.

Decizia a fost adoptată în şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova şi va fi reglementată prin protocol adiţional de modificare a acordului prin care a fost acordat ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a arătat că există unele “carenţe” în implementarea acestui acord, care vor fi eliminate.

Într-un comunicat transmis de Guvernul român se arată că necesitatea introducerii problemelor legate de domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice s-a impus ca urmare a asumării de către România a obligaţiei de a contribui la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pe termen scurt, pentru perioada 2010-2012.

Conform prevederilor Acordului Copenhaga, aprobat la cea de-a 15-a Conferinţă a Părţilor la convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, statele dezvoltate se angajează să mobilizeze resurse financiare de aproximativ 30 miliarde dolari în perioada 2010-2012, în vederea finanţării procesului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice în statele aflate în curs de dezvoltare.

În cadrul Consiliului European, România a anunţat că va contribui cu 15 milioane euro pentru perioada 2010-2012, pentru a susţine efortul financiar global al UE.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *