Analisti: Ne asteapta negocieri mai dure ca niciodata cu FMI

Importanta continuarii pactului cu Fondul Monetar International este frecvent invocata pe fondul tulburarilor economice internationale, dar si pentru rolul sau de garant al sustinerii reformelor interne necesare.

Pe de alta parte, in anticiparea negocierilor din perioada urmatoare, majoritatea analistilor avertizeaza ca institutia creditoare poate adopta o atitudine mult mai dura in conditiile in care partea romana se va prezenta la discutii cu multe teme nefacute in cei trei ani de desfasurare a actualului acord, notează Ziare.com.

Desi pozitia Romaniei in relatia cu FMI s-a imbunantatit, viitorul acord nu va fi usor de negociat, considera analistul Aurelian Dochia.

“Se va intra in discutii cu FMI pentru un nou acord, deocamdata lucrurile se prezinta relativ bine si cred ca guvernul poate sa intre cu o pozitie confortabila, scopul fiind incheierea unui nou acord preventiv.

Nu va fi foarte usor de negociat pentru ca avem si unele neimpliniri mai vechi, Fondul are si el problemele lui interne”, a afirmat analistul pentru Ziare.com.

Analistul Mircea Cosea si-a exprimat indoielile cu privire la continuarea acordului.

“Intrevad ca 2013 va aduce probleme si in ceea ce priveste relatia Romaniei cu FMI. Eu nu cred ca acordul se va prelungi. FMI nu permite o flexibilizare a fiscalitatii, trecerea la masuri proactive de relansare a economiei, fara de care nu se poate merge mai departe”, a spus analistul pentru Ziare.com.

Mai multe opinii ale analiştilor privind viitorul acord al României cu FMI, aici.

Sursa: Ziare.com
Foto:  wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.