România ar putea fi suspendată din Consiliul European. Vezi aici motivele

Liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept, anunţă Adevarul în pagina electronică.

Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul” Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. „Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept“, a declarat Ferber.

Potrivit eurodeputatului german, procedura nu va fi una uşoară, fiind nevoie de vot în Parlamentul European. Ferber se arată dezamăgit de poziţia socialiştilor şi a liberalilor, care au refuzat o dezbatere în plen, la Strasbourg, pe tema situaţiei din România. Întrebat dacă, în astfel de condiţii, monitorizarea Comisiei Europene asupra justiţiei româneşti ar trebui continuată, eurodeputatul german a spus: „Categoric, da. Este necesar ca un control să continue”, a spus Ferber, referindu-se apoi şi la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

„În Germania, nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale este de neconceput. Cum să faci aşa ceva? Este imposibil!”, a afirmat eurodeputatul german. Germania a fost unul dintre aliaţii României în privinţa admiterii în spaţiul Schengen, însă Ferber apreciază că şi acest obiectiv este pus acum sub semnul întrebării. „Există îngrijorări serioase în Germania”, a adăugat eurodeputatul german. Suspendarea voturilor în Consiliul European poate fi iniţiată de Comisia Europeană cu avizul Parlamentului, dar şi de către parlamentari, prin vot, sau la iniţiativa mai multor state membre.

Markus Ferber este copreşedinte al delegaţiei Germaniei în Parlamentul European şi face parte din CSU-CDU, coaliţia politică a cancelarului german Angela Merkel, afiliată Partidului Popular European.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: de.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *