Romania are de cheltuit 10 milioane € in fiecare zi din 2012

România are de cheltuit aproape zece milioane de euro în fiecare zi din 2012, inclusiv de sărbătorile legale şi zilele libere numai din fondurile structurale, anunta Adevarul.ro.

Potrivit angajamentului anunţat de Ministerul Afacerilor Europene, în 2012, autorităţile române şi-au propus, prin proiectul de buget, să atragă fonduri UE de şase miliarde de euro, din care  2,5 miliarde de euro pe agricultură şi dezvoltare rurală şi alte 3,5-3,6 miliarde de euro pe fonduri structurale şi de coeziune.

Obiectivul propus este ca rata de absorbţie a României, cea mai scăzută din UE şi care ar putea ajunge la sfârşitul acestui an la 6%, să fie, la finele lui 2012, de cel puţin 20 de procente. Fondurile pe care România le are la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 în domeniul fondurilor structurale şi de coeziune sunt de 83 de miliarde de lei. Până în noiembrie, prin proiectele depuse s-au cerut fonduri de aproape 240 de miliarde de lei, dar au fost aprobate aproximativ o cincime.

Un moment important al lui 2012 este legat de negocierile pentru viitorul exerciţiu bugetar: alocarea banilor şi stabilirea regulilor după care se vor cheltui fondurile structurale pentru perioada 2014-2020, mai scrie Adevarul.  Comisia Europeană a propus, deja, în luna octombrie, noi reguli de acordare a fondurilor de coeziune (ce reprezintă un sfert din bugetul UE, adică 336 de miliarde de euro). În perioada 2014-2020, acordarea lor va ţine cont de criza economică: se dau garanţii pentru împrumuturi la IMM-uri, se menţin ratele de cofinanţare.

Vestea proastă e că fluxul de bani poate fi întrerupt pentru statele membre care nu respectă disciplina bugetară. Astfel, din 2014, şi România ar putea fi pedepsită dacă nu respectă disciplina fiscală. Franţa şi Germania au propus suspendarea acestor fonduri de coeziune, pe o perioadă de un an, în cazul în care un stat membru încalcă regulile fiscale.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul Adevarul.ro.

Sursa foto: ionelbostan.finantare.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Romania are de cheltuit 10 milioane € in fiecare zi din 2012

  1. Pingback: Exclusiv CaleaEuropeana.ro – Leonard Orban: ”România ar putea apela la experți internaționali pentru atragerea de fonduri europene” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *