Bugetul pe 2013: Noi impozite in agricultura si servicii, salarii si pensii marite

Bani-leiBugetul Romaniei pe 2013 a fost definitivat, iar acum urmeaza dezbaterile si negocierile asupra lui cu forurile economice internationale si cu sindicatele, notează EurActiv.ro.

Masurile noi anuntate de cabinetul Ponta sunt:

  • Suprataxarea marilor companii, mai ales a celor din sectorul energetic.Astfel, de la 1 februarie vor fi introduse cel putin 3 taxe speciale pe care le vor plati cei care exploateaza resursele minerale, dar si distribuitorii si transportatorii de gaze si energie electrica. Efecte: noile taxe ar putea sa se regaseasca in tarifele finale la consumatori.
  • Fiscalizarea agriculturii: Guvernul extinde baza de impozitare si la persoanele fizice. 670.000 de agricultori vor plati impozit de 15% si contributii de sanatate de 5,5%, impozitul va fi platit in octombrie si una in decembrie
  • Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013, potrivit proiectului de ordonata pentru modificarea si completarea Legii Codului Fiscal.
  • Salariul minim pe economie va fi majorat in doua etape-februarie si iulie-urmand sa ajunga la 800 de lei.
  • Pensiile vor fi indexate de asemenea cu 4%.
  • Introducerea unei taxe speciale pentru explotarea resurselor minerale, altele decat gazele naturale.

Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, este câştigătorul bugetului pe anul 2013, al cărui proiect a fost făcut public de Guvern. Transporturile au câştigat, în sumă absolută, peste două miliarde de lei în bugetul din acest an, faţă de cel din 2012, suma totală alocată ajungând la 7,29 miliarde de lei.

Surse: EVZ.ro, EurActiv.ro
Foto: arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *