Ponta prezintă ”Bugetul cetățeanului”: 2500 euro datorie pentru fiecare roman

Premierul Victor Ponta a ”desecretizat” proiectul de buget pe 2013 si l-a tradus pentru omul de rand.

Prima veste proasta ar fi ca 2013 nu permite noi cresteri ale salariilor bugetarilor sau ale pensiilor, a anuntat seful Executivului, potrivit enational.ro.

”Vom continua pastrarea masurilor de reparare a inechitatilor sociale. Ma refer la faptul ca avem alocati banii pentru salarii si pentru pensii. In acelasi timp vreau sa spun adevarul: anul 2013 nu permite si noi cresteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a taiat in 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastra sa vorbim in 2013 de cresteri suplimentare de salarii in zona bugetara si de pensii”, a declarat Ponta.

Guvernul estimeaza ca, in 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro – 7.000 de euro pe cap de locuitor, in crestere fata de anul trecut, cand a fost de 132,6 miliarde de euro.
În ceea ce privește datoria publică, potrivit documentului publicat de Guvern și intitulat ”Bugetul cetățeanului roman. Anul 2013. Starea națiunii din punct de vedere bugetar”, aceasta se situează în jurul valorii de 51 mld euro.

 

*Cât datorăm – este vorba de datorii strânse dupa 1989 şi până în prezent:
51 de miliarde de euro – toată datoria publică a României
*60% din această datorie este în valută, 40% în lei;
*48% din această datorie este internă, 52% este externă
• 2.500 de euro datorie pentru fiecare cetăţean!
• În ultimii 4 ani, datoria României a crescut. Acum 4 ani, datoria României era de 19% din PIB (28 mld euro) echivalentul a 1400 euro datorie pentru fiecare cetăţean
În 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană – acestea vor fi refinanţate
• România are o datorie de 34,7% din PIB. Din UE, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 de tari au datorie mai mare.

Documentul integral privind bugetul ”pe intelesul cetateanului”, aici.

Surse: gov.ro, enational.ro

Foto: gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.