Câţi bani dau românii pe mâncare. Cum arată cheltuielile pentru alimente în Europa

alimente Nu câştigă cât alţi europeni, însă când vine vorba de mâncare românii îşi cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pentru a avea cât mai multe pe masă. Tendinţa este cu atât mai mare în perioada sărbătorilor, notează Gandul.info.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), aproape 42 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România erau făcute, la finalul lui 2012, pentru mâncare. Per total, conform estimărilor europene, românii dau pe mâncare în medie 1.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 83 de euro lunar, de două ori mai puţin decât un german sau un austriac.

Raportat însă la veniturile medii, efortul este unul semnificativ în vreme ce un german câştigă de aproape cinci ori mai mult decât un român.

Europenii care cheltuiesc cele mai mari sume de bani pentru a cumpăra alimente şi băuturi nealcoolice sunt norvegienii. Potrivit celor mai recente date furnizate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, centralizate de gândul, aceştia au cheltuit, în 2011, 300 de euro pe lună pentru astfel de produse, cu aproape 17 euro mai mult decât în 2010.

Totodată, ei au cheltuit sume duble faţă de media europeană, de 150 de euro pe lună, pentru a cumpăra din magazine mâncare şi băuturi nonalcoolice.

Pe locul al doilea în clasament se află locuitorii Luxemburgului care au scos din buzunar, în acelaşi an, 216,67 euro pe lună pentru a cumpăra mâncare şi băuturi nonalcoolice, faţă de 208,33 euro pe lună cât cheltuiau în 2010.

Danezii se numără şi ei printre europenii care sunt dispuşi să scoată cele mai mari sume de bani din buzunar pentru a cumpăra astfel de produse.

Eurostat nu deţine date aferente anului 2011 pentru România. Cu toate acestea, în 2010, potrivit biroului european de statistică, românii cheltuiau 1.000 de euro pe mâncare şi băuturi nealcoolice, cu 400 de euro mai mult decât vecinii bulgari.

 

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *