CCR: Funcția de președinte este reprezentativă, cea de premier are rol de execuție

CCR a publicat ieri motivarea verdictului de neconstituționalitate dat unor articole din legea inițiată de USL prin care Parlamentul era chemat să medieze între președinte și premier atunci când aceștia nu ar fi reușit să cadă de acord cine reprezintă România la reuniunile UE, informează EVZ.ro.

Curtea precizează că, în planul politicii externe, primul-ministru are competenţa constituţională de a asigura realizarea politicii externe a ţării (art. 102 alin. (1) din Constituţie), ceea ce înseamnă că în funcţie de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este preşedintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile faţă de care statul s-a angajat. Prin urmare, Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat.

Curtea observă, cu acest prilej, că acest rol este unul de execuţie, aşadar, unul derivat, şi nu originar, cum este cel al Preşedintelui României. “Astfel, aşa cum s-a reţinut prin decizia anterior menţionată, nefiind o putere delegată, ci proprie Preşedintelui României, reprezentarea statului poate fi delegată, printr-un act de voinţă expres, de către acesta atunci când consideră necesar.

Articolul integral aici.

Sursa: EVZ.ro

Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to CCR: Funcția de președinte este reprezentativă, cea de premier are rol de execuție

  1. Valentin Ion Zarnescu 14/10/2012 at 02:21

    S-A FACUT LUMINA DEM./SPETA-N FINE!ASA-I-N LUMEA 1,MODERNA!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *