Ce conține acordul de coabitare semnat de Băsescu şi Ponta

Pacea semnată de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta la întâlnirea de miercurea trecută de la Cotroceni, în prezenţa lui Liviu Dragnea şi a lui Crin Antonescu, prevede că şeful statului va reprezenta România la Bruxelles, la Consiliile Europene, în timp ce primului ministru îi revin “relaţii la nivel interguvernamental şi european“, arată Gandul.info.

Cei doi se angajează să-şi vorbească numai la persoana a doua plural şi chiar să îşi sancţioneze consilierii sau angajaţii care lansează atacuri la adresa celeilalte părţi, potrivit acordului de colaborare.

„Formula de luare a deciziilor între Preşedinţie şi Guvern este cu precădere întâlnirea sau discuţia directă Preşedinte-Premier. În mod excepţional, alte persoane pot fi implicate cu acordul celor doi”, se arată în acord.

„Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural”, se vor abţine de la „abordări diferite” şi „vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenţă şi politeţe”, se arată în acord.

Cei doi se angajează „să evite expresiile dure, atacurile de orice fel” şi promit că vor păstra discreţia totală asupra întâlnirilor şi discuţiilor pe care le vor avea”. „Părţile convin să respecte cu stricteţe regula de a nu expune public discuţiile oficiale şi a aduce în public exclusiv elemente convenite de ambele părţi sau teme care nu afectează interesele României”, se menţionează în acord.

Documentul integral este disponibil aici.

Sursa: Gandul.info
Foto:  presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.