Romania, cel mai prost mediu de afaceri din UE dupa costul importurilor si numarul platilor de taxe

500_Euro_BanknotenRomânia a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări, şi stă cel mai prost din UE în ceea ce priveşte accesul la electricitate, numărul de plăţi în contul taxelor, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă.

Romania este pe pozitia 174 din 189 de tari in ceea ce priveste conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile si un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

In zona taxelor, firmele din Romania au cel mai mare numar de plati din UE, respectiv 39 pe an, si au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligatii, cu o rata totala de taxare de 42,9% din profit. Toate acestea plaseaza Romania pe locul 134 in lume in ceea ce priveste sistemul fiscal in care trebuie sa se descurce firmele, potrivit raportului BM, citat de Mediafax.

Economia romaneasca este pe ultimul loc in UE si in ceea ce priveste costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, fata de o medie de 1.066 dolari pe container la nivelul UE.

De asemenea, Romania ocupa ultima pozitie in Uniunea Europeana in privinta solutionarii situatiilor de insolventa, criteriu care plaseaza mediul de afaceri autohton pe locul 99 in lume. Investitorii pot spera sa recupereze in medie 30% din creantele unei firme ajunse in insolventa, cel mai redus nivel din UE. Procedurile dureaza in medie 3,3 ani.

Detalii AICI.

Sursa: Mediafax
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.