România cere patru miliarde de euro Băncii Mondiale

500_Euro_BanknotenGuvernul negociază cu finanţatorii internaţionali un credit din care va trage câte un miliard de euro pe an pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, informează Adevarul.ro.

Descoperind că veniturile la nouă luni sunt mai mici cu aproape patru miliarde de lei decât cele preconizate, Guvernul a rectificat în sens negativ bugetul. Deşi a introdus accize mărite şi taxarea construcţiilor speciale, nici această măsură nu va fi suficientă pentru a astupa găurile bugetareiar Guuvernul a decis astfel să se împrumute de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar şi a refinanţa datoria publică.

Împrumutul, din care în 2014 am putea trage un miliard de euro pentru „politici de dezvoltare“, este destinat finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice.

Împrumutul este unul de tip DPL („development policy loan“ – împrumut pentru politici de dezvoltare, iar România a solicitat acordarea de către BIRD a unui volum de patru miliarde de euro (câte un miliard de euro anual) „prin utilizarea de instrumente pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice (de tip DPL)“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Mai multe informatii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Romania AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *