România cere statelor care se opun aderării la Schengen să-şi motiveze oficial poziţia

Flag of RomaniaOficialii români vor cere ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să fie inclus în agenda Consiliului JAI de la Bruxelles, din perioada 7-8 martie, şi invită statele care se opun adoptării unei decizii să îşi motiveze poziţia cu argumente clare, fundamentate pe reglementările europene, conform unui comunicat comun al Ministerului Afacerilor Externe şi cel al Afacerilor Interne, informează Gandul.info.

”România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu. Acest fapt a fost recunoscut de către toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011. România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis”, se arată în comunicat.

“În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Considerăm oportună, cu acest prilej, o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate  de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen.” continuă documentul.

Sursa: Gandul.info
Foto:  freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.