Comertul si constructiile au tras in jos PIB-ul. Cum ar putea rata Guvernul tinta deficitului fixat de FMI

Vergil Voineagu a fost demis din funcţia de preşedinte al INS, atribuţiile acestuia fiind preluate interimar de vicepreşedintele instituţiei, Beatrix Gered, după cum anunţa prim-ministrul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Motivul, după cum a explicat Ponta, este “greşeala gravă” a conducerii Institutului privind estimarea PIB-ului pe 2011, produsul intern brut fiind revizuit la finele anului trecut la o valoare de 556 de miliarde de lei, faţă de calculul precedent, din primăvară, conform căruia valoarea lui era de 578 de miliarde de lei.

Vineri seară, însă biroul de presă al INS a făcut publică o precizare,relatează Gandul.info,  în care subliniază că nu este vorba despre nicio eroare.

“În programul de producere şi difuzare a datelor, Institutul Naţional de Statistică aplică ad-literam şi consecvent la nivel naţional prevederile regulamentelor UE în domeniu şi metodologiile de calcul corespunzătoare, făcându-le publice utilizatorilor, inclusiv în ceea ce priveşte politica de revizuire”, precizează conducerea Institutului.

În comunicat se precizează, de asemenea, că “România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 de luni)”. Fiecare dintre aceste variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a resurselor pe baza cărora se calculează aceşti indicatori, adaugă conducerea Institutului, cu menţiunea clară că “diferenţele între cele trei variante sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul”.

Într-o anexă a comunicatului oficial, INS prezintă cele trei metode diferite de calculare a PIB, precum şi diferenţele dintre cele două prezentate până acum, cea provizorie şi cea semidefinitivă în cazul PIB pe 2011. Astfel, din anexă rezultă că motivul pentru revizuirea cu aproape 22 de miliarde de lei în jos a produsului intern brut pentru acel an se datorează faptului că, folosind metodologia pentru a calcula PIB-ul semidefinitiv, la capitolul “valoare adăugată brută” suma a scăzut cu aproape 22 de miliarde de lei.

Din datele oficiale ale INS, publicate la finele anului trecut în anuarul statistic şi citate de Ziarul Financiar, rezultă că cele mai mare discrepanţe ale rezultatelor semidefinitive faţă de cele provizorii s-au înregistrat la capitolele “comerţ”, unde a reieşit o valoare de 62,7 miliarde de lei, în loc de 109,6 miliarde de lei în timp ce la capitolul “construcţii” valoarea a fost de 47,5 miliarde de lei, faţă de prima estimare, care a fost de 56,7 miliarde de lei.

Pentru că bugetul pe 2012 a fost fundamentat pe un PIB calculat în funcţie de cel din 2011, este posibil ca ţinta de deficit bugetar pentru anul trecut, de 2,2% din PIB să fi fost depăşită de Guvernul Ponta, în condiţiile în care la finele lui noiembrie acest indicator era de 1,77% din PIB, faţă de ţinta asumată cu FMI de 2,2% din PIB. Astfel, în decembrie Guvernul ar fi avut la dispoziţie cheltuieli fără acoperire în venituri de circa 2,6 miliarde de lei, pragul maximal nominal al deficitului bugetar fiind de 13,4 miliarde de lei. Cum PIB-ul pe anul trecut a fost revizuit în jos şi el, după cel din 2011, în cazul în care Guvernul a atins pragul de 2,2% din PIB, de fapt acest prag înseamnă, conform noilor date 2,3% din PIB, pentru că procentul se aplică la un PIB mai mic.

COMUNICATUL INS: comunicat-diferente-pib-1 (1)

AnexaINS in care este demonstrat modul de calcul al PIB: anexa

Sursa: Gandul.info (mai multe informtii aici)
Foto:  arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.