Connect with us

POLITICĂ

Romania condusa de USL vs Romania condusa de PDL. O analiza semnata de Andreea Paul

Published

on

andreea paul”Cine a guvernat mai bine România? USL sau PDL? Este o întrebare pe care fiecare dintre noi ar trebui să şi-o adreseze”, susține, într-o analiză pulicată pe blogul său, prim vice-președintele PDL Andreea Paul.

Ea compară guvernarea USL cu cea a PDL, arătând  4 progrese si 10 regrese din economia românească.

Redăm argumentația:

4 progrese

1. PIB-ul a crescut cu 1,8% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent [i]. Prognoza BNR pentru finalul acestui an este de 2%. Reamintesc că, sub guvernarea PDL, România a încheiat anul 2011 cu o creștere economică de 2,2% (conform INS, vezi tabelul atașat).

2. Rata anuală a inflației a coborât la 1,9%. După creșterea accelerată a inflației până la nivelul de 5,4% în luna iunie a acestui an[ii], inflația anuală și-a reluat tendința de scădere ajungând la de 1,9% în luna septembrie a acestui an[iii]. BNR a estimat pentru finalul anului 2013 o rată anuală a inflației de 3,1%[iv].Reamintesc că rata anuală inflației înregistrată în ultima lună de guvernare PDL, adică aprilie 2012, era mai mică, de 1,8%.

3. Exporturile au crescut cu aproape 8% în primele opt luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent[v], după un an 2012 marcat de scăderi ale exporturilor și importurilor. În schimb, importurile s-au diminuat cu aproape 1%[vi], semnal prost al consumului intern mai mic. Deficitul comercial s-a redus cu 2,7 mld. euro în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2012 și ajunge la 3,7 mld. euro[vii]. Reamintesc că, sub guvernarea PDL, România a înregistrat o creștere a exporturilor cu 21% în anul 2011 față de anul anterior (conform tabelului atașat).

pdl usl4. Producția industrială a crescut cu 6,6% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent datorită creșterii industriei prelucrătoare cu 8,1% și a industriei extractive cu 3,5%[viii]. Cu toate acestea, producția industrială s-a redus cu aproape 16% în luna august a acestui an față de luna anterioară[ix].

10 regrese

1. Singura strategie economică a USL este taxarea în loc să absoarbă fonduri europene și să diminueze evaziunea fiscală. USL a introdus 30 de taxe noi și impozite majorate în doar 17 luni de guvernare. Nu a scăpat nimeni neimpozitat, nici micul fermier, nici micul antreprenor, nici românul de rând.

Deși USL a anunțat că va atrage fonduri europene substanțiale în acest an, sumele primite de la UE au scăzut cu aproape 4% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent[x].

Evaziunea fiscală căpușează România cu 14% din PIB, mai mult decât bugetul cumulat al educației și sănătății pentru acest an. Evaziunea fiscală a crescut cu 5,6% în ultimul an, de la 76,8 mld. lei cât era în anul 2011 la 81,1 mld. lei în anul 2012, conform raportului anual al Consiliului Fiscal[xi]. Cu alte cuvinte, nivelul atins de evaziunea fiscală în 2012 depășește bugetul cumulat al sănătății (6,2% din PIB) și educației (4,6% din PIB) alocat pentru anul 2013. Reamintesc că sub guvernarea PDL evaziunea fiscală a scăzut cu 3,5% în anul 2011 față de anul precedent (conform tabelului atașat).

Românii pierd anual 10 miliarde euro la bugetul de stat din cauza faptului că statul nu colectează corect TVA-ul, ci îl lasă în buzunarele infractorilor[xii]. În realitate, statul încasează acum din TVA echivalentul unui TVA de 13% colectat corect. Avem cele mai mari pierderi din colectarea TVA din întreaga Europă.

Deficitul bugetar a crescut cu 11% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 7,9 mld. lei (1,3% din PIB)[xiii]. Asta înseamnă că guvernul Ponta cheltuie în fiecare zi cu aproximativ 7,2 mil euro mai mult decât încasează.

2. USL este o fabrică de șomeri. Numărul șomerilor a crescut cu 51.000 persoane în luna august a acestui an comparativ cu aceeași lună a anului precedent, ajungând la 744.000 persoane[xiv]. Rata șomajului a ajuns la 7,5%, identică cu cel mai ridicat nivel al șomajului din timpul celei mai dure crize economice (din martie 2010)[xv].

3. Consumul românilor este în scădere. Comerţul cu amănuntul a scăzut cu aproape 1% în primele 8 luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2012[xvi]. Serviciile prestate populaţiei s-au redus și ele cu aproape 4% în această perioadă[xvii].

4. Românii nu își mai pot plăti datoriile la bănci. Creditele neperformante, adică întârzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelor, au ajuns la o pondere de 21% în total credite şi dobânzi în luna august 2013, în creştere cu 5 puncte procentuale faţă de luna aprilie 2012[xviii].

5. Investițiile publice sunt blocate, iar investitorii străini ne evită. În loc să investească, USL alocă bani aparatului birocratic. Cheltuielile cu investițiile au scăzut cu 13% și cheltuielile de personal au crescut cu 15% în primele 8 luni din anul 2013 față de aceeași perioadă a anului precedent[xix]. USL a încheiat anul 2012 cu o scădere cu 2,2% a cheltuielilor pentru investiții publice față de anul anterior, comparativ cu creșterea acestora cu 7,7% în anul 2011 față de anul precedent (conform tabelului atașat).

Investitorii străini ne evită. Investițiile străine directe (ISD) au scăzut cu 36% și au ajuns la 1,1 mld. euro în primele opt luni ale acestui an[xx]. Diferența față de cele 10 miliarde euro promise de Ponta e uriașă. Acest guvern este total decuplat de la realitatea economică.

6. Din ce în ce mai multe firme intră în insolvență. În primele 8 luni ale acestui an 10.313 firme au intrat în insolvență, conform datelor ONRC[xxi]. Asta înseamnă că, în fiecare zi a acestui an, aproape 43 de firme au intrat în medie în insolvență. În anul 2012 s-a deschis procedura de insolvență pentru un număr total de 25.842 firme, cu 20% mai multe decât în anul 2011[xxii]. Astfel, în anul 2012, sub guvernarea USL, numărul firmelor intrate în insolvență pe zi a fost de aproximativ 71, în timp ce în anul 2011, sub guvernarea PDL, au intrat în insolvență circa 59 de firme pe zi (conform tabelului atașat).

România este clasată pe ultimul loc în UE și locul 102 în lume (din 185 țări) în ceea ce privește soluționarea insolvențelor, conform raportului „Doing Business 2013” al Băncii Mondiale[xxiii]. Indicatorii luați în calcul au fost: timpul mediu necesar creditorilor pentru a-și recupera banii (în cazul României este de 3,3 ani), nivelul cheltuielilor de judecată (în cazul României sunt de 11% din valoarea averii debitorului) și rata de recuperare (în cazul României este de 29,2 cenți pe dolar recuperați de către creditori în urma procedurilor de reorganizare, lichidare sau executare silită).

USL nu a găsit o rezolvare viabilă a acestei probleme. De aceea, am redactat și depus o moțiune simplă în Parlament, semnată de PDL, în care semnalez gravele erori ale noului Cod al Insolvenței propus de USL prin Ordonanța de Urgență din 2 octombrie 2013. E a 170-a O.U.G. adoptată în cele 17 luni de guvernare Ponta. Argumentația integrală poate fi găsită aici.

7. Românii construiesc mai puțin. Lucrările de construcții au scăzut cu aproape 1% în primele opt luni al acestui an față de aceeași perioadă din 2012, ca urmare a diminuării cu 10% a volumului lucrărilor de construcții noi[xxiv].

8. Resursele de energie se diminuează. Resursele de energie primară au scăzut cu 12%, iar cele de energie electrică cu 7% în primele opt luni ale anului 2013 față de aceeași perioadă a anului precedent[xxv], semn al unei economii care nu mai poate produce.

9. Deficit înregistrat de administrațiile locale în anul 2012 pentru prima dată în ultimii ani. În anul 2012, administrațiile locale au înregistrat pentru prima dată în ultimii ani deficit bugetar, de peste 200 milioane de euro, adică în jur de 1 miliard lei[xxvi]. Deficitul înregistrat în anul 2012 se datorează în principal creșterii cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 1,2 miliarde lei, a cheltuielilor de personal cu 650 milioane de lei și a cheltuielilor cu asistența socială cu 70 milioane lei.

10. Privatizările Oltchim și CFR Marfă au eșuat lamentabil. Așa cum recunoștea chiar fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, privatizarea Oltchim de anul trecut a fost doar un circ de ochii FMI[xxvii]. La cum s-au desfășurat lucrurile putem trage concluzia că și în cazul privatizării CFR Marfă a fost vorba despre același lucru. Problema este însă că atât imaginea, cât și bugetul țării au avut de suferit din cauza acestui „joc de glezne”.

Oltchim și CFR Marfă au înregistrat pierderi de două ori, respectiv de patru ori mai mari în anul 2012 față de anul 2011. În cazul Oltchim pierderea a crescut de la 278 mil. lei în anul 2011 sub guvernarea PDL la 569 mil. lei în anul 2012 sub guvernarea USL, iar în cazul CFR Marfă pierderea s-a majorat de la 94 mil. lei în anul 2011 sub guvernarea PDL la 405 mil. lei în anul 2012 sub guvernarea USL[xxviii]. În plus, aproximativ 1.000 de oameni au fost deja disponibilizați de la Oltchim în vara acestui an[xxix], iar CFR Marfă vrea să disponibilizeze 1.416 angajați în perioada noiembrie-decembrie 2013, conform unei notificări trimise către Ministerul Transporturilor[xxx].

Privatizarea eșuată de la Oltchim și situația îngrijorătoare a salariaților m-au determinat să depun, alături de alți 53 de colegi din PDL, o moțiune simplă în Parlament pe această temă. USL a respins-o nepăsător. Argumentația integrală poate fi găsită aici.


 

Sursa: Comunicat de presă

 

POLITICĂ

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL subliniind că dezideratul este acela de a regăsi România și Republica Moldova, împreună, în Uniunea Europeană.

Ciucă a participat, miercuri, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de premierul moldovean, Dorin Recean, şi de şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la Forumul Moldova – România: Capital Bridges.

Uniunea Europeană înseamnă stabilitate și dezvoltare, iar Republica Moldova are nevoie exact de aceste două constante. E ceea ce le-am spus participanților la conferința economică „Moldova Romania Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori București și Moldova Agroindbank. Tocmai de aceea, angajamentul nostru față de Republica Moldova este unul de sprijin necondiționat în parcursul său european. Dincolo de planul politic, susținerea României se vede și în evoluția relației economice din ultimii zece ani, de când este în vigoare acordul de asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Schimburile comerciale dintre noi au crescut de la 1 miliard la 3 miliarde euro, România a devenit principalul investitor de peste Prut, iar interconectarea energetică este deja o realitate. Pentru fructificarea potențialului economic este nevoie de un cadru politic stabil. Sunt militar de carieră, iar această experiență îmi dă avantajul de a înțelege că stabilitatea și respectarea regulilor dau încredere investitorilor. Am convingerea că Republica Moldova își va împlini visul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, unde stabilitatea și respectarea regulilor sunt normalitatea”, a scris Ciucă, pe Facebook.

“Apreciez organizarea acestui forum de cooperare economică şi interconectare a pieţelor de capital din România şi Republica Moldova, reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele ţări. (…) Putem să constatăm cu toţii că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs foarte multe schimbări în contextul actual economic, în cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism şi fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem faţă tuturor provocărilor şi ameninţărilor. Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

El a punctat că în ultimii doi ani s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova şi acţiuni comune.

“Şi astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim parteneriatul economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că, în prezent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova.

De asemenea, acesta a punctat că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.

“Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a afirmat Ciucă.

Totodată, Ciucă a menţionat că România a devenit principala piaţă de export pentru Republica Moldova.

” Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a atins procentul de 31,6%”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a reiterat faptul că România va continua să sprijine şi să vorbească despre ceea ce înseamnă apartenenţa la valorile Uniunii Europene.

“Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (…) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Marcel Ciolacu a anunțat lista PSD pentru europarlamentare. Aceasta va fi deschisă de Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu

Published

on

© PSD

Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu deschid lista PSD pentru europarlamentare, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD.

Lista va fi una comună cu PNL.

 

Lista social-democraţilor pentru europarlamentare va fi una comună cu PNL.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ. Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi fdefinitivarea fuziunii cu ALDE.

Partidele din coaliție trebuie, de asemenea, să decidă cine va fi candidatul cap de listă după ce fosta șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România Ramona Chiriac s-a suspendat de pe lista alianţei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare după discuţiile din spaţiul public referitoare la această candidatură.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Nicolae Ciucă a prezentat candidații PNL pentru Parlamentul European: Vor apăra cauza României și vor găsi soluții europene la problemele românilor

Published

on

© PNL

Candidații Partidului Național Liberal la alegerile europene vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor, a afirmat joi președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezentând echipa de candidați.

“Lista PNL pentru alegerile europarlamentare este formată dintr-o echipă de oameni performanți, serioși și care au dovedit că pot obține rezultate pentru România și pentru români”, a spus Ciucă.

Primii zece candidați sunt Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

“Candidații PNL vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor”, a precizat Ciucă.

Liderul PNL a precizat că liberalii au votat în Biroul Politic Național și Alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare, pe care o vor valida în Consiliul Național de duminică.

Ciucă a punctat că această alianță este una pentru stabilitate și dezvoltare.

“Am lăsat deoparte diferențele politice pentru ca România să aibă o voce mai puternică în Europa. Pentru a obține un sprijin mai mare pentru fermierii români, pentru a absorbi mai multe fonduri europene, pentru a avea drumuri mai bune și mai sigure și pentru a realiza investiții în domenii-cheie, cum sunt sănătatea sau educația”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA3 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.3 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Siegfried Mureșan, vice-liderul grupului PPE: Susținem ca profiturile din activele înghețate ale rușilor să fie utilizate pentru ca ucrainenii să scoată agresorul din țară

CHINA4 hours ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO4 hours ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.5 hours ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA22 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.23 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending