Corespondenţă specială de la Bruxelles. VIDEO declaratiile preşedintelui. Ponta va fi delegat sa ridice Nobelul pentru Pace. Aderarea la Schengen, “subrezita de atitudinile unor lideri politici”

Declaraţiile preşedintelui după summitul european – VIDEO:

Video streaming by Ustream

UPDATE 1:54  LIVE TEXT. Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Despre mecanismul unic de supraveghere bancara: de la 1 ianuarie 2013 incepe procesul de implementare a acestor reglementari, si nu vor ocoli niciun fel de banca

-Inspectorii BCE-ului se pot adresa direct reprezentanţilor băncilorromâneşti , fără a se mai adresa băncilor naţionale

-s-a stabilit crearea unui buget al zonei euro; nu afectează bugetul UE, cadrul financiar multianual nu este afectat de crearea acestui buget

-banii pt acest fond pot proveni din taxele pentru tranzacţiile bancare

– am insistat sa devenim parte a Uniunii Bancare

– distanta dintre noi si zona euro se mareste atat de tare incat va fi aproape imposibil de recuperat

-abordarile pe care le avem acasa nu sunt cele care vor garanta bunastarea pe termen mediu si lung, trebuie sa ne concentram pe corelare

“Nimeni nu este supus nimănui,  Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul”

– am vazut o abordare foarte incorecta in ultima vreme legata de cat de supusi suntem Bruxelles-ului, este o copilarie. Nimeni nu este supus nimanui, Bruxelles-ul reactionează cand nu respectam Tratatul; exista un “caine de pază”, Comisia Europeană

-Nimeni nu este scutit de reactia CE, care ar fi sanctionata de PE daca nu ar reactiona la nerespectarile de tratate sau valori ale UE

Privind Pactul de creştere economică:

– se vizează alocarea acelor 120 mld euro pt crearea de locuri de munca

– statele membre au hotarat capitalizarea BEI cu 10 mld euro, Romania a aprobat acum cate luni contributia sa de 53 mil €

– pe langa cei 120 mld euro, în următoarii trei ani se mai pun la dispozitie  încă 180 mld euro

– un alt obiectiv pentru perioada următoare este chiar aprofundarea pieţei unice. Exista inca 9 state membre care au restrictii pentru forta de munca din  Romania

– piata unica digitala trebuie incheiata pana la sfarsitul anului 2015

– finalizarea spatiului unic de cercetare are termen pana la sfarsitul lui 2014

Despre eficienta energetica:

-Romania are o problema deosebita de eficienta energetica a cladirilor

-Avem consumuri excesive si sunt mijloace tehnice de a imbunatati consumul

– ineficienta energetica ne scoate din competitie

Despre Cadrul Financiar Multianual:

– Comisia nu vrea reducerea de cheltuieli şi nici Herman van Rompuy

– Solutia corecta este ca cele doua grupuri ,Grupul «Better Spending» şi Grupul «Prietenii Coeziunii» sa fie impreuna, sa fie bani mai multi si cheltuiti mai bine

Despre aderarea la zona euro: Orice intariziere reprezinta nerespectarea Tratatului

– Eu cred ca intrarea Romaniei  in zona euro va avea un imapct pozitiv, din toate analizele pe care le am

– Obligatia noastra este sa adoptam moneda euro

– avem o derogare, dar este temporara

-orice intarziere de a intra in zona euro este o pierdere pt Romania si pentru competitivitatea noastra si reprezinta nerespectarea unui Tratat

Mesajul principal privind relatia cu China: Si noi avem nevoie de China, şi China are nevoie de noi

 

 

SCHENGEN: Avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele.

Intrebat de jurnalişti dacă aderarea României la Schengen este compromisa, Băsescu a răspuns:

România a făcut progrese în această vară, din păcate am văzut scrisorile primite de dna ministru Mona Pivniceru din partea Comisiei Europene: Nici inainte de intrarea  nu am avut o lista atat de lunga de probleme; am facut pasi inapoi prin atitudine. Va rog sa imi spuneti si mie in ce situatie sunt eu la Consiliu cand acum doua zile pe stadion liderii UE erau fluieraţi în cor?  As putea spune ca prin atitudinea unei majoritati politice pozitia noastra este subreda in interiorul UE, cu o credibilitate fragilizata puternic. Si de ce s-a intamplat in vara, si de atitudinile liderilor politici din Romania.

M-am obisnuit ca in Romania orice poate fi compromis, depinde de noi. Se pare ca in ultimele luni , avem o hotarare extraordinara sa ne compromitem sansele. 

 

In ce priveste Uniunea Fiscala, avem inca retineri foarte mari sau daca s-ar pune impozite pe salarii de 30-35%. Uniunea Bancara are prioritate, cea fiscala nu este de actualitate pana cand nu este implemenatata cea bancara.

Despre ridicarea premiului Nobel pentru Pace: Cred că îl deleg pe dl Ponta

Întrebat de jurnalişti dacă va merge la Oslo la ridicarea Premiului Nobel pentru pace, primit de UE , Traian Băsescu a răspuns, râzând: “Vreţi să mă împoponez cu un titlu pe care…? Ce am făcut eu pentru a obţine acest titlu? Cred că îl deleg pe domnul Ponta”.

Update 20.44

Nobelul pentru pace, motiv de razboi intre Basescu si Ponta?

Presedintele Consiliului European, Herman Rompuy i-a invitat pe cei 27 de sefi de stat si de guvern la ceremonia de la Oslo, din 10 decembrie, unde va avea loc ceremonia de inmana a premiului Nobel pentru pace. UE a castigat acest premiu in 2012, Uniunea urmand a fi reprezentata de Presedintele Comisiei, cel al Consiliului si cel al  Parlamentului European. Sa fie oare Nobelul pentru pace un nou motiv de razboi Presedinte – Premier?

Update 18.51

Zumzetul sutelor de jurnalisti da viata uriasei sali de presa a Consiliului European. Revenit la Bruxelles, la prima intalnire cu liderii UE dupa suspendarea din vara acestui an, Presedintele Traian Basescu se reconecteaza la agenda europeana.

Bombardat cu acuze si amenintari, dar   Si rugat sa il lase pe premier la urmatorul Consiliu din noiembrie, Traian Basescu participa, timp de doua zile, la discutii despre Uniunea Economica si Monetara, dar si despre partenerii strategici ai UE.

Disputele dintre Traian Basescu si Victor Ponta, in contextul apropiatelor alegeri, risca sa afecteze din nou modul in care interesele Romaniei sunt reprezentate. Desi Curtea Constitutionala a decis ca Presedintele va reprezenta Romania la Bruxelles, delegatia acestuia nu a beneficiat de punctajele necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le furnizeze, dupa cum au declarat surse din Administratia de la Cotroceni. Asta in conditiile in are Premierul a declarat ca nu a vorbit cu Presedintele pe aceasta tema dar ca va pune la dispozitie orice document necesar. Se pare ca totusi, expertii de la Cotroceni au gasit o solutie, folosind materialele pe care ministerele de linie le-au agat ca pozitie in discutiile de pana acum la nivelul institutiilor europene.

Practic, in acest moment, se pare ca Presedintele nu poate fi impiedicat sa participe la Consiliul European, dar participarea sa este efectata de lipsa de cooperare cu Guvernul pe de o parte, in privinta pregatirii pozitiei Romaniei, dar si de posibilitatea de a angaja Romania in decizii care ar trebui apoi aplicata de Guvern.

Cum va iesi Traian Basescu din aceasta situatie, care va continua cel putin pana la alegeri si mai ales cat de mult sunt afectate interesele Romaniei, urmeaza sa aflam.

Ce se intampla la Bruxelles?

Presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy va prezenta un raport  intermediar privind masurile de consolidare a UEM, discutiile urmand sa vizeze crearea unui cadru bugetar si de politici economice.  Crearea Uniunii Bancare va fi discutata in cadrul dineului, pornind de la propunerea CE de a crea un mecanism unic de supraveghere.

Evaluarea Pactului de Crestere si Ocupare este un alt subiect care va fi supus atentiei sefilor de stat si de guvern, incluzand consolidarea Pietei Unice si cresterea rolului Bancii Europene de Investitii in finantarea actiunilor privind cresterea economica.

O tema distincta este legata de relatia strategica cu China, in conditiile in care, in aceasta toamna, vor fi anuntate schimbari la nivelul conducerii tarii, care va avea un nou presedinte si un nou premier.

In legatura cu situatia din Siria, Consiliul European va urmari coordonarea raspunsului UE la situatia umanitara din regiune.

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de toamnă a Consiliului European, informează Administraţia Prezidenţială.

Veţi putea urmări , pe caleaeuropeana.ro, imagini in direct de la Bruxelles, unde preşedintele Traian Băsescu este aşteptat să ajungă în jurul orei 19:00, ora României, pentru prima sesiune de lucru.

Reuniunea de toamnă a Consiliului se concentrează pe unele subiecte economice, precum şi pe relaţiile externe, urmând a fi discutată relaţia UE cu China şi emise concluzii cu privire la Siria şi Iran.

Liderii statelor membre vor evalua joi seară progresul înregistrat în implementarea deciziilor Consiliului European din iunie 2012 privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă şi vor pregăti deciziile Consiliului din decembrie privind Consolidarea Uniunii Economice şi Monetare.

În cadrul dineului de lucru, liderii UE vor aborda subiectul Uniunii Bancare.

Mai multe informatii despre temele ce vor fi dezbatute, aici.

Surse: presidency.ro, Realitatea.net

Foto: flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *