Cristian Pirvulescu: Romania nu a reusit niciodata sa construiasca un capitalism competitiv

2013-06-10-2502Cristian Pirvulescu a intervenit in cadrul intalnirii organizate de catre Reprezentanta Comisiei Europene si de Fundatia Friedrich Ebert cu ocazia prezentarii studiului „Capitalismul romanesc, incotro?”. Conferentiarul de la Scoala Nationala de Studii Politice Administrative  si-a exprimat scepticismul fata de existenta capitalismului in Romania, afirmand ca tara noastra nu a fost in stare de-a lungul anilor sa-si creeze un sistem capitalist competitiv cu celelalte tari. Pirvulescu a continuat spunand ca Romania de astazi este rezultatul Romaniei de ieri si acest factor, impreuna cu evidentele diferente culturale, istorice si ideologice ne-ar impiedica in procesul de integrarea si adaptarea in contextul unei etici de tip occidental.  Cristian Pirvulescu a vorbit si despre ineficienta si incapacitatea administrativa in conditiile unui stat slab si politizat in perioada comunista.  De asemenea, el a propus si o analiza legata de evolutia Romaniei de dupa 1989 pentru a intelege daca Romania a devenit un stat care s-a intarit dupa caderea comunismului sau daca, din contra, este un stat si mai slab. Pirvulescu a  apreciat studiul si modul de abordarea  a problemei, dar a recunoscut si ca exista multe semne de intrebare asupra rolurilor in stat si asupra situatiei in care se afla Romania in cazul de fata. Tot el a vorbit despre necesitatea unui diagnostic general al Romaniei pentru a intelege unde trebuie sa intervenim pentru a crea un sistem competitiv.

Evenimentul si-a propus prezentarea studiului realizat de profesorii Daniel Daianu si Bogdan Murgescu in vederea unei analize a actualei situatii economice nationale si internationale. La intalnire au fost prezenti Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Victoria Stoiciu, director de programe Friedrich Ebert Romania, Theodor Paleologu, fost ministru al culturii, Elena Dumitru, fost ministru al muncii, Valentina Ionescu, fost Ministru al privatizarii, Valentin Lazea, economist sef al BNR si senatorul Mircea Geoana.

Comisia Europeana ne recomanda imbunatatirea administratiei pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene

Seful Reprezentantei Comisiei Europene a adresat cuvantul de bun venit si a vorbit despre recomandarile pe care Comisia Europeana le face Romaniei. Cu ocazia exercitiului numit semestrul european, Comisia a publicat indicatiile pe care Romania ar trebui sa le urmeze in perioada urmatoare, ele fiind legate de continuarea implementarii a programului preventiv negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International de ajustare economica, de ajustarea finantelor publice si de crearea unui sistem de impozitare sustenabil, de reforma sectorului de sanatate, de dezvoltarea de locuri de munca pentru tineri, de reforma sistemului de invatamant, de imbunatatirea administratiei publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, de stimularea de mediul de afaceri prin cercetare si inovare si, in ultimul rand, de necesitatea reformelor structurale pentru industriile de retea. Idu a apreciat obiectivitatea si competenta studiului, in primul rand pentru ca da sansa de a crea o profunda dezbatere publica, dar a precizat ca Comisia Europeana nu impartaseste in totalitate aceasta lucrare.

Victoria Stoiciu: In est tranzitia a fost de la plan la clan

Directorul de programe Friedrich Ebert Stiftung Romania, Victoria Stoiciu, a afirmat in interventia sa legata de capitalismul din Romania ca, daca in Europa occidentala am asistat la o tranzitie de la plan  la economie de piata, in est tranzitia a fost de la plan la clan si asa s-a intamplat si in tara noastra. Stoiciu a continuat explicand ca varianta noastra de interpretare a capitalismului nu este tocmai una pozitiva. Mai in detaliu, ea a afirmat ca, dupa caderea regimului comunist, am fost pusi in fata situatiei de a face capitalism fara a avea o clasa specifica care sa sustina acest fenomen si efectele n-au intarziat sa apara. Revenind la afirmatia referitoare la tranzitie, reprezentanta Friedrich Ebert a mai precizat ca, in Romania si in est, la baza capitalistilor au stat functiile pe care le ocupau in timpul regimelor comuniste, in timp ce in vest aceasta categorie a crescut pe baza bogatiei fiecaruia.

Daianu: tehnologia da capacitatea cetatenilor de a pune sub discutie politicile implementate

Profesorul Daniel Daianu a prezentat lucrarea la care a luat parte ca fiind o sinteza a contextului incert si instabil pe plan national, european si international. In acelasi timp timp a definit acelasi context ca fiind unul exceptional pentru varietatea sa.  Daianu a vorbit despre evolutia politicilor implementate, dar si despre moderna capacitate a cetatenilor de contesta sau de a pune sub semnul intrebarii politicile prin tecnologie. Daianu a abordat si tema politicilor comune ca o necesitate pentru spatiul comun european. Nevoile unor masuri la nivel bancar, dar si la cel industrial fac parte din procesul de evolutie. Profesorul a afirmat si ca nu toate masurile luate de Uniunea Europeana sunt in favoarea membrilor mai slabi. Alt subiect important atins de unul dintre autori a fost cel legat de functionarea precara a institutiilor. Referitor la concluzii si viziunile pentru incercarea de a imbunatati situatia generala Daianu a mentionat echitatea ca indicator a buna functionare a institutiilor, dar si utilitatea unor legi bune, garantarea statului de drept si promovarea valorilor civice pentru responsabilizarea cetatenilor. De asemenea Daniel Daianu a vorbit despre nevoia unei revolutii in sistemul financiar pentru stabilizarea economiilor.

Murgescu: In Romania anilor ’70 s-au facut grave erori economice

Al doilea autor al studiului, profesorul Bogdan Murgescu a abordat studiul din punct de vedere a evenimentelor si a mostenirilor istorice. Murgescu a incadrat Romania ca periferie economica inca din secolul al XVI-lea. De asemenea a vorbit despre acumularea unor evenimente negative care s-au acumulat in defavoarea tarii si de gravele erori economice de concept din anii ’70. Tot el a descris si institutiile ca fiind unele foarte slabe si extractive in toate regimurile politice pana si dupa ’89. Persistenta unor grave probleme rurale si neglijarea ofertei de resurse in vederea progresului tehnologic au afectat Romania in mod evident ducand la inregistrarea unor indicatori sociali deloc confortabili si, uneori, mult mai slabi si fata de cei inregistrati de tarile vecine. Murgescu a amintit si faptul ca in tara noastra echilibrul a fost deseori zguduit, fapt care a dus la o incalzire la sistemului public si la slabiciuni in modelul de crestere economica. De asemenea Bogdan Murgescu a vorbit si despre asa-numitul grup balcano-baltic din care face parte si Romania. Acesta ar identifica tarile post comuniste cu capitalism vulnerabil. Referitor la cauze Murgescu a mentionat si lipsa repetata a unor etici institutionale chiar si mai vechi in istoria tarii si neglijarea populatiei activa in mediul rural fara masuri de modernizare in zona respectiva.

2013-06-10-2503Lazea: elitele au fost neinteresate de “talpa tarii”, adica de tarani

Idei similare cu cele prezentate de Murgescu,au fost abordate si de Valentin Lazea, care a citat neinteresul elitelor pentru zona rurala si pentru tarani ca fiind una dintre principalele cauze pentru nereusitele Romania. De asemenea, economistul sef al BNR a vorbit despre esecul politicilor populiste care au dus la risipa resurselor si care nu au adus niciun avantaj tarii. Lazea a vorbit si despre lipsa de logica in implementarea unor masuri ca plata alocatiilor tuturor copiilor fara a tine cont de veniturile familiei sau acordarea abonamentelor catre toti pensionarii fara a tine cont de nivelul de pensie. Tot Lazea a afirmat ca si impunerea unui pret al caldurii comun pentru toata lumea, fara a tine cont de veniturile fiecaruia, a produs efecte negative. Economistul Valentin Lazea si-a exprimat punctul de vedere si referitor la lipsa unei strategii pentru dezvoltarea infrastructurii a cailor ferate din Romania. In legatura cu modelul de crestere nationala, Lazea a spus ca o schimbare deja s-a produs in sensul ca ne-am orientat spre o crestere bazata pe exporturi si acest aspect este pozitiv.  Lazea a concluzionat invitand la o viziune generala de modernizare a Romaniei pe termen lung.

Elena Dumitru: societatea din Romania este de statut, nu de merit

Fostul ministru al muncii, Elena Dumitru a vorbit despre consecintele negative produse de lipsa capitalului privat de calitate. Fostul ministru a afirmat ca in Romania a circulat capital privat de proasta calitate care a avut ca finalitate o rata de profit ridicata si aceasta tendinta a dus la prabusirea sistemului de munca. Elena Dumitru, vorbind despre actuala societate de statut care se exprima prin toleranta fata de coruptie, a spus ca este rezultatul unei mosteniri din sistemul comunist.

Dumitru si-a exprimat ingrijorarea fata de sistemul actual daca nu se vor lua masuri in vederea formarii profesionale si crearii de locuri de munca. La fel de importanta este si garantarea sanatatii a lucratorilor si a famililor acestora cu obiectul de a creste speranta de viata a cetatenilor, in opinia sa.

Mircea Geoana: Romania nu este condamnata la sub dezvoltare

In cadrul interventiei sale, senatorul Mircea Geoana a  vrut sa atraga atentia asupra faptului ca am inceput sa ne dam seama ca occidentul nu este infailibil, explicand ca solutiile pentru dezvoltare nu mai vin doar din occident, ci din tari emergente. De asemenea, senatorul a afirmat si ca Romania nu este condamnata la sub dezvoltare. In acest sens, Geoana a spus ca putem face si noi performanta prin schimbarea mentalitatii si prin abordari mult mai occidentale decat cele de pana acum. Evolutia societatii romanesti este reala, mai ales cand luam in calcul milioanele de romani stabiliti in strainatate care au capacitate de a impartasi mai departe experienta castigata in tarile occidentale. Geoana a mai spus ca este necesara implementarea unor masuri publice pentru a da o viteza in plus procesului de dezvoltare.

Alexandru Padure

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.