Cu cat a scazut salariul real in Romania in anii de criza

lei_bancnote_noi9Daca romanii s-au bucurat de cele mai insemnate cresteri ale salariilor reale din Uniunea Europeana in perioada premergatoare crizei, in plin regres economic acestia au cunoscut printre cele mai abrupte scaderi salariale.

Astfel, in Romania, salariul real – calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si cel al preturilor de consum, deci puterea de cumparare, a crescut cu peste 13% in perioada 2000-2008, acesta fiind cel mai mare avans din UE in intervalul dat, arata un studiu realizat de Institutul Sindical European (The European Trade Union Institute – ETUI), citat de EurActiv si preluat de Ziare.com.

Pe de alta parte, intre 2009 si 2012, salariile reale ale romanilor s-au redus cu peste 1,7%, tara noastra clasandu-se pe locul cinci in topul celor mai mari scaderi din UE, dupa Grecia, Lituania, Ungaria si Estonia.

Pe de alta parte, in plina criza, Bulgaria a reusit performanta de a avea cea mai mare majorare a salariului real dintre cele 27 de state membre, puterea de cumparare a bulgarilor crescand cu 5,4% in perioada 2009-2012.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, salariul real al romanilor a scazut cu aproape 2% in ultimul an. Salariul mediu brut a fost in luna iunie de 2.219 lei, in timp ce valoarea neta a fost de 1.606 lei.

Sursa: Ziare.com
Foto: arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.