David Lidington, ministrul britanic pentru Europa: Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari începând cu 2014. Suntem obligaţi de tratatele europene

David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, aflat marţi în vizită la Bucureşti, a încercat să pună punct speculaţiilor privind noi restricţii pentru români şi bulgari post-2014 şi a subliniat că ţara lui îşi va deschide piaţa muncii pentru noi, notează Gandul.info.

„Vreau să conlucrăm pentru a clarifica orice neînţelegere privind abordarea britanică a libertăţii de mişcare de pe piaţa europeană a muncii. Este un subiect important, care naşte îngrijorări fireşti, însă cred că relaţia noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică”, a declarat David Lidington, potrivit Gandul.info.

ministru britanic pentru europa ministru externeEl a rezumat, mai departe, poziţia Marii Britanii în această chestiune: „Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari începând cu 2014. Suntem obligaţi de tratatele europene să facem acest lucru şi nu intenţionăm să facem altceva. Recunoaştem şi considerăm binevenit impactul pozitiv pe care îl au cetăţenii UE ce îşi exercită libertăţile fundamentale, libertăţi de care se bucură zilnic şi 1,5 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc, muncesc sau studiază altundeva în UE”.

Ministrul britanic pentru Europa se afla la Bucuresti pentru o întâlnire  cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Discuţiile au vizat atât relaţia bilaterală, cât şi agenda europeană şi internaţională. Ministrul Titus Corlăţean a evocat relaţia privilegiată dintre România şi Regatul Unit şi comunitatea de interese la nivel european şi global, informează MAE.

Cei doi oficiali au subliniat interesul pentru valorificarea cât mai eficientă a oportunităţilor de cooperare oferite de Parteneriatul Strategic dintre România şi Regatul Unit, inclusiv în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul Lidington a evidenţiat dinamica crescătoare a schimburilor economice dintre cele două state, o evoluţie care trebuie menţinută şi intensificată. Ministrul Titus Corlăţean  a subliniat, în acelaşi timp, că această dinamică a fost posibilă în contextul apartenenţei ambelor state la Uniunea Europeană, care presupune o Piaţă Unică dinamică.

Şeful diplomaţiei române a arătat că „Piaţa Unică a UE reprezintă, însă, mult mai mult decât comerţ, un ingredient esenţial al Pieţei Unice este libertatea de circulaţie, care, sub aspectul circulaţiei lucrătorilor se află în centrul unei campanii negative, în Marea Britanie, în ultima perioadă”. Ministrul român a atras atenţia asupra potenţialelor efecte negative ale campaniei de presă britanice duse împotriva liberalizării complete a pieţei forţei de muncă, în principal asupra imaginii cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit.

Cu acest prilej, ministrul David Lidington a reconfirmat angajamentul ferm al Regatului Unit de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. În acest context, oficialul britanic a asigurat că reforma preconizată a sistemului de asigurări sociale din Regatul Unit va viza, în mod nediscriminatoriu, toţi cetăţenii europeni, inclusiv pe cei britanici.

De asemenea, au fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană, precum viitorul Uniunii Europene, extinderea și politica de vecinătate a UE, cu accent pe statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova, cei doi miniştri subliniind sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Pe agenda convorbirilor s-au aflat şi subiecte de ordin internaţional, precum situaţia politică şi strategică din Afganistan, Siria, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Un aspect de interes comun pentru România şi Regatul Unit este reprezentat de riscurile de securitate la adresa Europei, precum terorismul, lupta contra traficului de persoane şi criminalitatea transfrontalieră, inclusiv cea informatică. În cursul convorbirilor a fost totodată reliefată oportunitatea intensificării solidei cooperări în cadru bilateral şi european pentru combaterea acestor riscuri.

Surse: MAE, Gandul.info
Foto: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *