Deficit bugetar de 6 miliarde de lei dupa primele 7 luni

lei baniDeficitul bugetului general consolidat a coborât la 0,96% din Produsul Intern Brut după primele şapte luni din acest an, de la 1,06% din PIB la finalul primului semestru, potrivit execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor Publice.

Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de – 6,02 miliarde lei ( 0,96% din PIB) fata de – 6,97 miliarde lei (1,19% din PIB), realizat in aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,1 miliarde lei, reprezentând 18,5% din PIB, au fost cu 5,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, această evoluţie fiind determinată de creşterea încasărilor de la agenţii economici cu 5,9%, potrivit MFP.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 5%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 7% mai mari.

Incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului 2012, aceasta evolutie fiind determinata de cresterea incasarilor de la agentii economici cu 5,9%.

Incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 8,7% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,9 miliarde lei (2,38% din PIB).

Surse: HotNews.ro, MFP
Foto: arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.