România – din nou în recesiune

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluţia fiind anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3% scrie Mediafax.

“Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)”, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat.

Întrucât şi în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior.

România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011.

Analiştii anticipau intrarea în recesiune, opiniile lor convergând spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent de -0,2 -0,3%.

Estimările analiştilor plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  traininguri.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *