Diplomatul Brânduşa Predescu, noul purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe

Foto BP (1)Brânduşa Predescu, fost consul general la Munchen şi coordonator naţional privind Strategia UE a Regiunii Dunării, a fost numită în funcţia de purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în locul secretarului de stat pentru afaceri globale, Ovidiu Dranga.

Brândușa Predescu este diplomat de carieră şi deţine în prezent gradul de ministru plenipotenţiar. A intrat în corpul diplomatic în anul 1993, în cadrul departamentului OSCE, Consiliul Europei şi NATO, iar în cei 20 de ani de carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcții atât în Centrala MAE, cât și în serviciul exterior. Astfel, a deţinut pe rând funcţiile de director al departamentului Consiliul Europei şi Drepturile Omului (2000) – interval în care a fost membru din partea României în Comitetul Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei, fiind prima femeie din Europa Centrală şi de Est aleasă în conducerea CDDH, director al Direcției SUA şi Canada (2001-2002), director al Direcției OSCE, Consiliul Europei și Drepturile Omului (2006-2008) – interval în care a reprezentat România în Grupul de lucru UE pentru drepturile omului (Bruxelles), coordonator al Preşedinţiei române a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Geneva), respectiv membru în grupul de lucru inter-instituţional care a pregătit înfiinţarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.

În serviciu exterior a fost pe rând atașat de presă, prim colaborator în cadrul Ambasadei României la Viena (1997–1999), diplomat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la OSCE de la Viena (1999-2000), prim colaborator al Ambasadei României la Berlin (2002-2006), respectiv Consul General al României la München (2008-2012).

Din septembrie 2012 până în prezent a deţinut, în Centrala MAE, funcţia de coordonator național al Strategiei UE privind Regiunea Dunării.

Brândușa Predescu a absolvit cursurile Universității București în anul 1989, Facultatea de limbi şi literaturi străine, specializarea germană şi engleză. Ulterior, a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din Viena (1994-1995) și ale Colegiului Național de Apărare (2007-2008).

Între 1990 şi 1993 a fost expert în cadrul cabinetului Primului Ministru al României gestionând problematica protecţiei copilului şi ulterior tematici de politică externă. În 2001 a condus Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii.

Pe parcursul carierei sale diplomatice, Brândușa Predescu şi-a adus contribuţia la numeroase conferințe privind problematica drepturilor omului, politici de securitate și afacerile europene.

Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză și olandeză.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.