Ziare.com: Romania, pe drumul spre independenta energetica. De ce este nevoie?

gaze aragazRomania are capacitatea sa devina una dintre puterile europene in domeniul energiei, datorita zacamintelor de gaze si petrol din Marea Neagra, insa rezultatele s-ar putea observa peste zeci de ani, din cauza procesului indelungat si anevoios de exploatare si distributie, precum si a lipsei infrastructurii necesare, notează Ziare.com, într-o analiză.

Companiile OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat, la inceputul anului trecut, prezenta de gaze naturale in perimetrul Neptun, cu o suprafata de aproximativ 9.900 de kilometri patrati, dupa o serie de cercetari incepute inca din 2008.

Potrivit estimarilor ExxonMobil, zacamintele ar fi de 42 – 84 de miliarde de metri cubi, reprezentand de trei – sase ori consumul anual al Romaniei. Aceasta descoperire a fost facuta in urma forarii putului Domino-1, la 170 de kilometri de tarm, la 3.000 de metri.

De ce avem nevoie pentru a obtine independenta energetica

Impactul descoperirilor este substantial, sustine expertul in energie Ionut Purica. “Nu ajunge la exploatare mai devreme de 2019 – 2020. In momentul cand intra, ele o sa elimine din importul de gaz. E clar ca pretul cu care intra nu va fi pretul cu care importam acum, care este foarte mare. Astfel, scade pretul gazului pe piata”, a explicat expertul energetic.
Potrivit spuselor sale, se poate ajunge la un fel de independenta energetica, daca se confirma prezenta resurselor estimate. In plus, Romania ar putea chiar sa exporte. Totusi, vor fi necesare investitii uriase, avand in vedere ca, in prezent, nu exista infrastructura pentru a exporta.

“Asta inseamna tehnologie, conducte, o serie de lucruri care nu sunt, in momentul de fata, disponibile. Trebuie sa faci investitii ca sa ai conducte de legatura intre Romania si alte economii, care sa poata sa-si inverseze sensul. Noi, in momentul de fata, din Ungaria luam, din Ucraina luam. Singura prin care se trimite gaz e spre Moldova”, a precizat Purica.

Cititi aici articolul integral.

Sursa: Ziare.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.