Le Monde: România, El Dorado-ul agriculturii europene

Străinii văd România mult mai bine decât o facem noi. Potrivit publicaţiei franceze „Le Monde”, ţara noastră a devenit un El Dorado al agriculturii europene, scrie Adevarul.

Jurnaliştii francezi, citaţi de antena3.ro, prezintă cazul tânărului agricultor Maxime Laurent. Francezul răspunde de o fermă întinsă pe 1.400 de hectare „Să ajungi la o asemenea performanţă în Franţa, e nevoie de două sau chiar trei generaţii. Mie mi-au fost suficienţi trei ani”, spune mândru tânărul care, înainte de absolvirea studiilor liceale, a încărcat şi însoţit un convoi de camioane cu echipamente agricole, care au ajuns la Măceşu de Sus (judeţul Dolj).

Le Monde” mai prezintă şi o familie de elveţieni care a plecat din cantonul Lucerna în localitatea Firiteaz din Arad. Elveţienii au cumpărat 800 de hectare de teren şi au luat totul de la capăt. Practică agricultură organică şi exportă cereale în Statele Unite, Canada şi China.

În România, preţul mediu al hectarului de teren arabil este de 2.000 de euro, mult sub cel din ţările occidentale. Din 2014, europenii vor avea posibilitatea de a achiziţiona pământ românesc direct şi nu prin intermediul unor companii înregistrate în România.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  agrifoodforum.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *