România, exclusă din reprezentarea Serviciului Dimplomatic al UE, cel mai puternic din lume. Interviu cu Norica Nicolai, șefa delegației liberalilor din Parlamentul European

Romania ramane in afara jocurilor politicii externe la varful UE, fiind exclusa din randul sefilor de delegatiilor care vor reprezenta interesele UE in lume. Europarlamentarul Norica Nicolai, sefa delegatiei PNL in PE, explica pentru caleaeuropeana.ro, cum a pierdut Romania sansa de a avea un cuvant de spus in Serviciul European de Actiuni Externe.

norica nicolai“Desi Tratatul Lisabona prevede la articolul 26 ca Politica Externa se face de catre Comisie si resursele statelor membre, in acest este necesara reprezentarea cu respectarea echilibrului geografic, ne-a declarat Norica Nicolai. Sase state-Germania, Anglia, Italia, Belgia, Franta si Spania-, vor detine 95 la suta dintre cele 115 posturi de sefi de delegatie. Restul celor 21 de state, printre care si Romania, vor primi doar 4,75 la suta dintre aceste posturi. Doar cinci posturi revin acestor state iar Romania nici nu se regaseste printre ele”.

“In conformitate cu practicile UE, trebuie sa se asigure criterii de calitate, dar si echilibrul reprezentarii geografice. Altfel, la concursuri, reprezentantii Romaniei sunt discriminati”, mai spune Nicolai.

Aproape 200 de milioane de cetateni UE nu vor fi reprezentati

Europarlamentarul liberal arata ca vor fi demarate actiuni de reparare a acestei erori. “Interesul Romaniei este sa fim destul de fermi, pentru ca avem resurse umane bine pregatite. O sa incercam sa facem presiuni la Inaltul Reprezentant pentru politica externa, vom inainta intrebari scrise pe aceasta tema. Aliatii nostri sunt colegi din Bulgaria, Polonia, Lituania, Estonia, sau Cehia, dar si din alte state membre. Aproape 200 de milioane de cetateni UE nu vor fi reprezentati”.

Cum a pierdut Romania postul de reprezentare a UE in China

“Intotdeauna s-a intamplat asa. Din 2007, de la data aderarii noastre, nu am reusit sa ocupam locurile destinate Romaniei. Romanii nu sunt solicitati pentru ocuparea unor posturi de decizie, desi avem o elita comparabila cu a altor state membre”, explica Norica Nicolai.

“Cunosc cel putin trei exemple de marca ale diplomatie romanesti, trei ambasadori care au incercat sa ocupe posturi de adjuncti de sefi de misiuni diplomatice UE. Unul chiar vorbea limba chineza si cunostea foarte bine acest spatiu, dar a fost preferata o alta persoana, care nu avea calitatile necesare si vorbea engleza”, ne-a mai spus europarlamentarul liberal.

Şefa delegaţiei liberalilor români din Parlamentul European, Norica Nicolai, s-a abţinut de la votul privind raportul care dă undă verde înfiinţării SEAE, protestând astfel faţă de slaba reprezentare a 21 de state membre, printre care şi România, în structurile de conducere ale acestui organism.

Noile state membre, excluse din reprezentarea diplomatica a UE

Raportul care reglementează înfiinţarea Serviciului European de Acţiune Externă, în special cel privind modificarea statutului funcţionarilor europeni, a fost votat in plenul de la Strasbourg cu 513 voturi pentru, 51 împotriva şi 98 de abţineri.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a anunţat luna trecută primele numiri de ambasadori UE, iar printre aceştia nu se regăsesc reprezentanţi ai României. Noile membre UE sunt slab reprezentate în această primă parte de numiri din noul serviciu diplomatic european. Doi polonezi vor conduce misiunile UE din Coreea de Sud şi Iordania, un bulgar va merge în Georgia, iar un lituanian în Afganistan.

România, alături de alte nouă state membre UE, a cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Catherine Ahton, prezentarea unui raport care să detalieze modul în care se recrutează reprezentanţii serviciului diplomatic, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de externe, Teodor Baconschi, după ce  a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului pe tema reprezentării României în Serviciul de Acţiune Externă al Uniunii Europene (SEAE).

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, i-a solicitat zilele trecute Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe să asigure reprezentarea echilibrată a tuturor statelor membre în poziţiile cheie ale SEAE, iar Catherine Ashton şi-a luat angajamentul să rezolve această situaţie.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *