Romania fara creier

Romania a reusit integrarea in UE. Cel putin la nivel politic. Dupa o perioada de stat si luat notite, vreo cinci ani dupa aderare trecuti apatic prin temele europene, am ajuns sa importam subiectele europene la stiri, gratie liderilor nostri politici. Asa au ajuns politicienii sa descopere utilitatea UE ca arma electorala. S-au certat pe prezenta in Consiliul European, pe aderarea la Schengen, la Uniunea Economica si Monetara, pe scrisorile Comisiei, pe fonduri europene, pe negocieri, pe orice.

Intre timp, romanii au ajuns din optimistii Europei, cu peste 80 la suta incredere in UE, spre coada clasamentului, cu putin peste 40 de procente. Deruta este totala. Am vrut in UE pentru prosperitate, dar suntem pe locul doi la Saracie, dupa prietenii si vecinii bulgari. Am vrut libertate de circulatie, dar inca avem bariere pe piata muncii in unele state membre si suntem tinuti la usa Schengen. Asta dupa ce am investit un miliard de euro in securizarea granitelor.

Am vrut sa fim respectati dar suntem umiliti de presa occidentala si discriminati pe diverse criterii. Vrem sa ne fie respectate drepturile de cetateni europeni dar cei care ne reprezinta sunt prinsi cu batalia pentru putere, pentru a afla cine sa ne reprezinte mai bine si mai constitutional.

Asa am ajuns in 2012, dupa o incercare de demitere a Presedintelui care s-a lasat cu cicatrici pe corpul economic, politic si social, cu o imagine de tara care ne faca praf pozitia de negocie in UE pe subiecte importante precum Schengen, fonduri UE etc. A urmat o campanie electorala in care atacurile la persoana au dominat dezbaterile, din care eu am inteles de la USL ca fara Basescu ne va fi mai bine si de la ARD ca USL ne scoate din Europa. Liderii politici europeni au intrat si ei in batalia electorala damboviteana, in frunte cu popularul Martens, liberalul Watson si socialistul Swoboda.

Dupa ce iuresul electoral se va fi potolit, noi ne vom intoarce la saracia noastra, la economia sleita de puteri, lasata fara bani din afara, animati de patriotismul consemnat stiintific de IRES ul dlui Dancu, de peste 90 la suta.

In loc sa isi umfle muschii USL isti, cu Romania puternica, sau sa isi invartoseze inima ARD ista, mai bine tara noastra si-ar folosi creierele gonite pe afara de mizeriile politice interne, dar si pe cele lasate la margine de drum pe meleagurile geto-dace. Romania fara creier nu poate fi nici puternica, nici inimoasa. Si in niciun caz prospera.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Romania fara creier

  1. vera 07/12/2012 at 15:49

    acest articol cred ca e scris pt cei care au constiinta. ce te faci insa cu un guvern care nu face nimic,eventual niste prostii,apoi nimic. poate ca e mai bine fara basescu,dar habar n-am de ce,pt ca ponta ne-a anuntat ca el e primul-ministru si nu basesecu. deci cel care ar fi trebuit sa aiba “ceva creier” pt a rezolva cate ceva pt economia tarii e ponta. dar ce te faci cu usl caruia nu-i pasa de nimic,decat de banii si libertatea lor? articolul tau e ca mesajul lui h.clinton,pt politicienii cu constiinta,care “e sublima dar lipseste cu desavarsire”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.